Megállapodás született az idei évre szóló csoportszintű bérfejlesztésről a MÁV Zrt. és az érdekképviseletek között 2020. március 5-én, a MÁV székházában.

A megállapodásban rögzítették, hogy a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása érdekében a munkáltató vállalja 2020-ban az átlagosan 10 százalékos keresetnövekedés végrehatását úgy, hogy az alanyi jogú alapbérfejlesztés mértéke átlagosan 8 százalék, melyet differenciáltan használnak fel az egyes társaságok.

A megállapodás szerint azok a munkavállalók, akik egész évben munkájukkal hozzájárultak a vasút működéséhez – decemberben egyszeri bruttó 350 000 forint összegű jutatásban részesülnek.

A felek rögzítették, hogy a munkáltató továbbra is működteti a szolgálati idő elismerésének rendszerét, melynek összegét a háromszorosára, míg a főiskolai diplomával rendelkező minimálbért  bruttó 340 000 forintra, az egyetemi végzettségű diplomás minimálbért 385 000 forintra emelte.

Továbbra is megmarad az alanyi jogon járó, éves szinten nettó 92.900 forint értékű SZÉP kártya juttatás, emellett 2020-ban a bruttó alapbér 4 százalékának megfelelő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést is biztosít a munkáltató. Kiemelt cél az egészségügyi megelőző és szűrővizsgálatok népszerűsítése.

Az állami társaságok körében 2010 óta - a folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően - munkabéke van. 2017-ben példátlan mértékű bérfejlesztés történt egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében. A három éves megállapodás értelmében 2017-2019 között átlagosan több mint 30%-os béremelés történt többek között a vasutasoknál.

(MÁV / NVTNM Kommunikáció)