A koronavírus miatt rendhagyó módon, online köszöntötte a bányásztársadalom munkavállalóit, kitüntetett dolgozóit a 70. Bányásznap alkalmából Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, 2020. szeptember 3-án.

Az államtitkár méltatta a bányásztársadalomban dolgozókat, véleménye szerint a bányászoknak mindig hangsúlyos szerepe volt és van – nemcsak hazánk iparának, gazdaságának, hanem hagyományainak, kultúrájának alakításában is. Beszédének folytatásaként személyes élményeit felelevenítve elmondta, hogy sokat tapasztalt a borsodi bányászoktól emberségről, egymás iránt érzett felelősségről.

Fónagy János kiemelte: „Hazánk az újraiparosodás korszakát éli. Újra lendületben vannak olyan ágazatok, amelyeknek szüksége van nyersanyagokra, alapanyagokra. Az építőipar dinamikus növekedése magával húzza a bányászatot is. Az állami tulajdonban lévő ásványkincsekkel történő ésszerű és felelős gazdálkodás az állam, a gazdaság és a társadalom közös érdeke. A kormány kezdettől hangsúlyozott célja a hazai energetikai importfüggőség csökkentése, melyben fontos szerep jut a hazai energiahordozó-készletek nagyobb mértékű, költséghatékony és környezetkímélő hasznosításának.”

Az államtitkár hangsúlyozta: „Fontosnak tartom a kormány által elfogadott Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Tervet és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket. Úgy vélem, hogy a cselekvési tervben meghatározott feladatok végrehajtásával megfelelő módon tudjuk majd kezelni a XXI. századi bányászat földtudományi, környezeti és gazdasági kihívásait.”

Fónagy János ünnepi köszöntője végén, a kormány nevében nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki minden bányásznak.

(NVTNM Kommunikáció)