A magyar állam és az Airbus Helicopters közös vállalatot alapít Airbus Helicopters Hungary Kft. néven, amit ünnepélyes aláírás keretében jelentettek be 2020 július 17-én, Budapesten.

A 200 új munkahely megteremtését biztosító gyulai gazdasági társaság megalapítása a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik legfontosabb mérföldköve, amely 2022-tól kizárólag az Airbus számára gyárt helikopter-alkatrészeket.

Az aláírási ünnepségen Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár beszédében elmondta, hogy a magyar állam 30 százalékos tulajdonosi részesedéssel bír a most létrejövő vegyesvállalatban.

A beruházás idén kezdődik és a tervek szerint a termelés felfutásának időszaka 2022-től várható, melynek alapján kijelenthető, hogy az Airbus Helicopters hosszú távon elköteleződött a magyarországi gyártás mellett.

„Az államnak tulajdonosként kötelessége a társadalmi felelősségvállalás és a vagyonnak a társadalmi céloknak alárendelt működtetése. Ilyen társadalmi cél többek között a kormány gazdaságpolitikájának megvalósítása is. A gyulai beruházással az egyik legfontosabb célunk teljesül: fejlődési  lehetőséget teremtünk a hazai cégek számára, hiszen az alkatrészekhez szükséges alapanyagok előállítását a minőségi követelményeknek magas szinten megfelelő hazai fémfeldolgozó és egyéb ipari vállalkozások biztosítják” - mondta az államtitkár.

Juhász Roland hozzátette: „Az újonnan létrejövő vállalat stratégiai és nemzeti érdekeket szolgál, továbbá egy komplex gazdaság-, társadalom-, valamint biztonság- és védelempolitikai célrendszer része. A beruházás révén a kormány a gazdaság diverzifikáltságának növelését, új munkahelyek teremtését, versenyképes és magas hozzáadott értéket termelő iparágak létrehozását, az ország innovációs képességeinek javítását kívánja elérni.”

(NVTNM Kommunikáció)