A Modern városok program Dunaújváros esetében nemcsak a városról, hanem annak tágabb környezetéről is szól, hiszen több olyan fejlesztés is folyamatban van, amelynek haszonélvezői a környező településeken élők lesznek - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos a dunaújvárosi élményfürdőben tartott eseményen közölte, az itteni program 34 milliárdos: vannak kifejezetten nagy volumenű projektek és van sok kisebb is. A nagyobbak között említett két közútfejlesztést, amelyek a városon kívül valósulnak meg: az egyik a Dunaújváros-Sárbogárd, a másik a Cece-Paks szakasz teljes felújítása. Szintén nagy projektnek nevezte a 4,1 milliárd forintos iparipark-fejlesztést, amely az előkészítés fázisában van.

A miniszter szólt az intermodális központ megvalósításáról is, amely mintegy 9 milliárd forintba kerül majd, jelenleg szintén az előkészületek zajlanak.

Kósa Lajos említést tett az elektromobilitási programról, a Duna és a vasmű közötti terület, illetve a Szalki-sziget rehabilitációjáról, valamint az Intercisa Múzeum új épületbe költözéséről is.

A miniszter szólt a város azon igényéről, miszerint átfogó víziközműhálózat-fejlesztésre van szükség. Új csápos kutakra lenne szüksége Dunaújvárosnak, amit nehezít, hogy a korábbi városvezetés magánkézbe adta a vízellátást biztosító céget, s a szerződés szerinti üzemeltetővel a város nehezen boldogul - tette hozzá.

Kósa Lajos közölte még, hogy a radari sporttelep fejlesztése gyakorlatilag kész, míg az élményfürdő esetében áprilisban próbaüzem lesz, utána következhet a városi uszoda felújítása.

Cserna Gábor polgármester a Modern városok program egyik legfontosabb elemének nevezte az élményfürdő felújítását, amely évekig üresen állt, de állami segítséggel visszavásárolták és májusban megnyitja kapuit. Ugyanígy visszavásárolták az úgynevezett Zöld rendelőt, amelyből járási hivatal lesz. Hamarosan befejeződnek a belső munkálatok és a környezetrendezés, utána a városban eddig szétszórt közigazgatási egységek egy helyen lesznek elérhetők.

Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a program segítségével egy modern ipari város kialakítása valósulhat meg. Ennek érdekében korszerűsítik a munkahelyekre való bejutást megkönnyítő négyszámjegyű utakat, valamint ipari parkot hoznak létre a városban.

Beszélt az elektromobilitási projektről is, amit a város az egyetemmel közösen valósít meg. Állami támogatásból olyan programot dolgoznak ki, amelynek keretében elektromos buszok beszerzése is megvalósul - tette hozzá.

(MTI)