A kormány további kétmilliárd forinttal támogatja a debreceni nagyerdei strand összesen hatmilliárd forintba kerülő fejlesztését - jelentette be a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Kósa Lajos városházán emlékeztetett: korábban, a Modern városok program keretében négymilliárd forintot biztosítottak erre a célra, a tervezés után azonban kiderült, hogy a beruházást hatmilliárd forintból lehet megvalósítani.

Előterjesztésére a kormány elfogadta, hogy további nettó kétmilliárd forinttal támogatják a beruházást - mutatta be az erről szóló dokumentumot Kósa Lajos, megjegyezve, hogy azt ezen a héten írja alá a kormányfő.

A strand felújításával - a főtér megújítása, a fedett, 50 méteres uszoda felépítése, a Nagyerdei Stadion, az új villamosvonal megépítése és a Nagyerdő átalakítása után - a debreceniek újabb több évtizedes álma valósul meg - hangoztatta a miniszter.

Papp László, Debrecen polgármestere a bejelentés kapcsán megjegyezte: soha annyi támogatást kormánytól még nem kapott a város, mint az elmúlt négy esztendőben.

Ez a kiemelt figyelem a Modern városok program keretében megvalósuló, stratégiai jelentőségű városfejlesztés mellett a gazdaság, az ipar fejlesztésére is kiterjed - utalt a városvezető arra, hogy számos nagyvállalat hajtott végre vagy jelentett be fejlesztéseket, amelyeket ugyancsak támogat a kormány.

A nagyerdei strand átalakításáról elmondta: a fejlesztés nem versenyezni akar a környező városok, például Hajdúszoboszló fürdőjével, hanem kiegészíti a szolgáltatásokat.

Ismertetése szerint a korábbi 3600 négyzetméteres vízfelület 5600 négyzetméterre nő. Külön 1600 négyzetméteres "gyermekvilágot" alakítanak ki, de lesz új hullámmedence, kalandmedence, ugrómedence, "sportvilág" 50 és 33 méteres úszósávokkal, relaxációs medence és lassú folyású sodrómedence, emellett nyolc csúszdát is építenek.

Jelenleg a régi strandot bontják, az új strand kivitelezése még az idén megkezdődik, és jövő évi szezonkezdésre adják át - mondta Papp László.

(MTI)