Az egész országra kiterjedő Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében első alkalommal került sor alapkőletételre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2016. április 7-én, Fehérgyarmaton. A város tanuszodájának alapkövét Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár jelenlétében tették le, a létesítményt pedig várhatóan már a 2016/2017-es tanévben birtokba vehetik a diákok és a település polgárai.

Videó: Fehérgyarmati Városi TV

A közel 360 millió forintból megvalósuló fejlesztés során egy 15x25x1,9 méteres medencével és egy 6x10x0,8 méteres tanmedencével rendelkező tanuszoda épül Fehérgyarmaton. A beruházás célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése mellett a mindennapi sportélet lehetőségének megteremtése is, hiszen a létesítmény oktatási időn kívül szélesebb közönség kiszolgálására is alkalmas. A tanuszoda üzemeltetéséről a magyar állam gondoskodik, tehermentesítve ezzel az önkormányzatot.

Kép letöltéseFotó: Bodnár István

Az ünnepélyes eseményen Boros Anita helyettes államtitkár beszédében kiemelte: „A kormány azért indította el a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot, hogy az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben is európai színvonalú tantermek, tornatermek, tanuszodák épüljenek.”

Kép letöltéseFotó: Bodnár István

Boros Anita hangsúlyozta a sport társadalmi szintű fontosságát és azt, hogy a tanuszoda lehetőséget teremt minden diák számára a rendszeres és mindennapi sportolásra. „Kiemelt célunk és feladatunk, hogy biztosítsuk a gyermekek számára azokat a feltételeket, amelyek elősegítik az egészséges fejlődésüket és hozzájárulnak ahhoz, hogy a sportolás napi rutinná váljon.”

Kép letöltéseFotó: Bodnár István

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemében országszerte 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda beruházás, és 5 komplett iskola-fejlesztés valósul meg. A programot a kormány döntése alapján teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszírozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)