Újabb két szakmai szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. március 22-én, Budapesten. A tárcával elsősorban a jogszabályok előkészítése terén szorosabban együttműködő szervezetekhez ezúttal a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége és a Magyar Közös Képviselők Egyesülete csatlakozott.

A fejlesztési tárca hosszú távon számít a felelősségi területén működő szakmai, érdekképviseleti szervezetek segítő együttműködésére a jogalkotási folyamatokban. A minisztérium stratégiai partnereinek köre az újonnan aláírt megállapodásokkal 29 szervezetre bővült. A partnerségi viszony lehetővé teszi, hogy a gazdaság növekedése és a magyar családok életminősége szempontjából kulcsfontosságú területeken jól átgondolt jogszabályok szülessenek, amelyekbe szervesen beépülnek a szakma észrevételei, javaslatai.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes/NFM

Az újabb megállapodásokat a tárca képviseletében Czepek Gábor közigazgatási államtitkár, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége nevében Horváth Ferenc elnök, a Magyar Közös Képviselők Egyesülete részéről pedig Weisz Gábor Miklós szakmai igazgató látták el kézjegyükkel.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes/NFM

Törvényi előírás nyitja meg a stratégiai megállapodások megkötésének lehetőségét azon szervezetekkel, amelyek készek a kölcsönös együttműködésre, és amelyek az adott jogterület szabályozásának előkészítésében társadalmi érdeket jelenítenek meg. A minisztérium a meghatározott tárgykörökben készült tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnereknek. Az együttműködő szervezetek maguk is javaslatot tehetnek jogszabályok elkészítésére. A véleményezésre megkapott anyagok közül kiválaszthatják azokat, amelyekről közvetlen egyeztetést kérnek. A stratégiai partnereknek törekedniük kell arra, hogy az adott jogterülettel foglalkozó más szervezetek észrevételeit összegyűjtsék, és a minisztériumnak átadják.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)