Magyarország a 2002-es kezdetektől, idén tizennegyedik alkalommal népszerűsíti a környezettudatos gondolkodást, az egészséges életmódot az Európai Mobilitási Hét eseményeinek megrendezésével.

A programszervező önkormányzatok, civil szervezetek munkáját 2015-ben is pályázati úton elnyerhető pénzügyi támogatással tervezi segíteni a fejlesztési tárca – emelte ki köszöntőjében Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a közlekedési-környezetvédelmi kampány nyitókonferenciáján 2015. június 17-én, Hatvanban.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. szeptember 16 és 22. között ismét megrendezi a hagyományossá vált Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programsorozatot. A tárca által koordinált szemléletformáló kampány a fenntartható és környezetbarát városi közlekedésre hívja fel a figyelmet. Az önkormányzatok felkészülését segítő kétnapos nyitókonferenciának Hatvan városa ad otthont 2015. június 17-18-án. A rendezvényen mások mellett előadást tart Vitézy Dávid, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa és Feldmann Márton, a MÁV-START Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese is.

A konferenciára közel ötven település vezetője regisztrált, akik számos szakmai előadást hallgathatnak meg a közösségi közlekedés fejlesztésének, a fenntartható városi közlekedés kiépítésének lehetőségeiről. Az idei kampány jelmondata - VálasszVáltsVariálj! - szellemében a tárca olyan programok szervezésére biztatja az önkormányzatokat, melyek arra ösztönzik a közlekedőket, hogy a gépkocsi helyett a kerékpározást, a gyaloglást és a közösségi közlekedést válasszák, ezeket akár kombinálva is.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Tavaly 44 ország több mint 2000 városa szervezett saját programot az Európai Mobilitási Héten. Több mint felük összesen mintegy 8500 tartós intézkedést vezetett be elsősorban a mobilitás kezelésére, a megközelíthetőség javítására, a kerékpározás és a gyaloglás támogatására.

A kezdeményezéshez az elmúlt években egyre több, legutóbb rekordszámú, 145 hazai település csatlakozott. 2014-ben Magyarország - a programsorozatba bekapcsolódó, regisztrált önkormányzatok számát tekintve – zsinórban másodszor harmadik helyen végzett az országok versenyében.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)