A friss jogosítványos, 17-25 év közötti sofőrök közlekedésének biztonságosabbá tételét célozza 2018-ban is a tavaly életre hívott KRESZ-Faktor vetélkedő. A szemléletformáló kampányt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére ismét a Hungaroring Sport Zrt. szervezi meg.

A vetélkedő első fordulójában a résztvevők online KRESZ-tesztet töltenek ki, amely március 27-én reggeltől érhető el a kreszfaktor.hu weboldalon. A második körben a versenyzőktől rövid videókat várnak, amelyek témája az FIA által megfogalmazott, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos aranyszabályok valamelyike.

Kép letöltéseFotó: Pongrátz Anita

A döntőt 2018. június 28-án, a Hungaroringen, a Groupama Tanpályán tartják meg. A fődíj egy limitált szériás Hyundai i20 lesz, de nemcsak a győztes távozhat értékes ajándékkal, hiszen vezetéstechnikai tréningek és Formula–1-es belépők is gazdára találnak majd.

A figyelemfelhívó országos vetélkedősorozat fővédnöke, Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az esemény bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta: „A KRESZ-Faktor vetélkedőnek tavaly nagy sikere volt, ugyanakkor az is kiderült a verseny során, hogy szükség van az effajta szemléletformálásra. S nem csupán azért, mert éppen a 17-25 év közötti, friss jogosítványosok vannak a legnagyobb veszélyben az utakon, hanem azért is, mert a tavaly kitöltött tesztek azt mutatták: van még hova fejlődni. A statisztikák szerint a fiatalok elsősorban a nem megfelelő sebesség, manőverezési problémák, irányváltási, előzési problémák miatt szenvednek balesetet a közutakon. Ezek közül jó néhány adódhat abból, hogy bár megszerezték a jogosítványt, nem ismerik megfelelően a KRESZ-t. Ezért gondoljuk úgy, hogy nem csupán a vezetéstechnikai gyakorlatok fontosak, hanem az elmélet is. A szemléletformálásban segíthet a KRESZ-Faktor, amelyet tavaly hagyományteremtő célzattal hívtunk életre. Hosszú távon szeretnénk elérni, hogy a közlekedésbiztonságra nevelés, a környezettudatos közlekedésre nevelés a közoktatás részévé váljon.”

Kép letöltéseFotó: Pongrátz Anita

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy másik kampánya, a Vezess biztonságosan! márciustól júniusig összesen több mint ezer fő számára biztosít ingyenes vezetéstechnikai tréningeket. A nemrégiben jogosítványt szerzett autósok közül összesen 160 jelentkező vehet részt a hungaroringi Groupama Tanpályán tartandó képzéseken. Az április időpontokra 2018. március 27-étől regisztrálhatnak az érdeklődők a www.hungaroring.hu/vezessbiztonsagosan oldalon.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)