Több mint 30 önkormányzat jelezte a Közlekedés Operatív Program kerékpárút-hálózat fejlesztését támogató pályázati lehetőségének május közepi újranyitása óta, hogy a feltételeknek megfelelő beruházást tervez. Ha a fejlesztési tárcához mostanáig beérkezett minden pályázat elnyeri a remélt támogatást, a projektekben országszerte 55-60 kilométer új kerékpárútszakasz épülhet – mondta el Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár 2015. június 26-án, Nyírbogáton.

A Közlekedés Operatív Program pályázatán önkormányzatok nyerhetnek el legfeljebb 200 millió forintot elsősorban már létező kerékpárutakat összekapcsoló szakaszok megépítésére. Támogatás 1, 2, 3 számjegyű út mellett vezető, külterületi, hivatásforgalmi célú kerékpárút jogerős építési engedéllyel rendelkező kivitelezéséhez adható. A miniszteri támogató nyilatkozatokat kiérdemlő fejlesztési elképzelésekről néhány héten belül végleges döntés születhet, az első támogatási szerződések heteken belül megköthetőek lesznek. A fejlesztéseket pénzügyi elszámolással együtt az év végéig le kell zárni, így a támogatott kerékpárutaknak október végéig meg kell épülniük.

Kép letöltéseFotó: Szilágyi Edina/NFM

Tasó László kifejtette: „A beruházásokkal nemcsak a kerékpáros, hanem az autós és több esetben a gyalogos közlekedés biztonsága is javul, a forgalmas közúti szakaszok mentén csökken a balesetveszély. A pályázati konstrukció újranyitása rendkívül hatékonyan segítheti a 2007-2013-as uniós pénzügyi időszak közlekedésfejlesztési forrásainak maradéktalan lehívását.”

A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette: „2007 óta mintegy 850 kilométer kerékpárút épült hazai és uniós forrásokból, a teljes hossz több mint kétharmada 2010 után készült el. Országosan egységes megoldást kell találni a kerékpárutak vagyonértékének megőrzésére annak érdekében, hogy a tartósan jó minőségű infrastruktúra évtizedekig megfelelő színvonalon szolgálhassa a kerékpározás további térnyerését.”

Kép letöltéseFotó: Szilágyi Edina/NFM

Nyírbogát térségében egy korábbi pályázati kiíráson elnyert uniós forrásokból több mint 15 kilométer kerékpárút épül meg önkormányzati együttműködésben az év végéig. A mintegy 725 millió forint összértékű fejlesztésekkel összefüggő hálózat jön létre a szabolcsi nagyközség és Nyírmeggyes között. Párhuzamosan zajlik a Nyíradonyig tartó további 12 kilométeres folytatás terveztetése, előkészítése is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)