Felavatták a Páneurópai Piknik emlékmozdonyt 2014. augusztus 8-án, Sopronban. A GYSEV Zrt. tematikus Taurus mozdonya az esemény 25 éves jubileumára készült.

1989. augusztus 19-én, a Sopronpusztánál rendezett Páneurópai Piknik alkalmával több száz keletnémet állampolgár törte át a határt és menekült Ausztriába. A mozdony grafikai elemei a negyedszázaddal ezelőtti eseményeknek állítanak emléket.

Kép letöltéseFotó: GYSEV Zrt.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: 1989 a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű éve volt. Magyarországon olyan változások indultak el ekkor, amelyek következtében hazánk mára ismét elfoglalhatta méltó helyét Európában. Az államtitkár kitért arra is: a magyar vasúttársaságok előtt nemzetközi viszonylatban is nagy lehetőségek állnak, ezért a kormány továbbra is kulcsszerepet szán a kötött pályás közösségi közlekedés fejlesztésének, növelve az ország gazdasági versenyképességét.

Kép letöltéseFotó: GYSEV Zrt.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta: a vasfüggöny, az országhatár egykori lezárása érzékenyen érintette a magyar-osztrák vasúttársaságot. Példaként említette a soproni vasútállomást, amely a mai napig magán hordozza azoknak az időknek a nyomát, amikor még külön kellett választani a Magyarországra és Ausztriába utazókat. Ezért is fontos, hogy a GYSEV Zrt. a tematikus mozdonnyal méltó módon emlékezik a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

Az ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és térségének országgyűlési képviselője köszönetet mondott a GYSEV Zrt.- nek, hogy élen járnak a régió fejlesztési munkálataiban. Kiemelte, az egykor és ma is a szabadságot jelképező vasúttársaság tematikus mozdonya méltó emléket állít az évfordulónak.

Az ünnepélyes szalagátvágáson részt vett Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke és Gerhard Steier, a Burgenlandi Tartományi Parlament elnöke is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály - GYSEV Zrt.)