A fenntartható és környezetbarát közlekedésre ösztönző kampányban idén 182 hazai település vett részt, ezzel Magyarország több mint negyven ország versenyében ismét az előkelő harmadik helyen végzett.

Eredményesen zárult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által koordinált, idén tizennegyedik alkalommal megrendezett szemléletformáló kampány. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz idén 37 önkormányzattal több csatlakozott, mint tavaly, ezzel Ausztria és Spanyolország után hazánk mutatta fel a legtöbb résztvevő települést.

A kampány sikerét támasztja alá, hogy a csatlakozó települések száma évről évre folyamatosan nő. Míg 2012-ben 112, 2013-ban 129, 2014-ben pedig 145 helyhatóság regisztrált, addig idén újra rekordot döntve 182 önkormányzat vállalta a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó rendezvények megszervezését.

Az idei kampány - VálasszVáltsVariálj! - jelmondata arra kívánta ösztönözni az embereket, hogy gondolják át a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket, válasszák az utazásukhoz a legmegfelelőbbet és kombinálják a közlekedési módokat.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A tárca következetesen képviseli azt a gondolatot, hogy aki az egyéni autóhasználat helyett kerékpárra ül vagy autóbuszra, villamosra, vonatra száll, az a tisztább környezetet, a saját maga és mások egészségének védelmét, a zajterhelés és a légszennyezettség csökkentését választja. A kormányzat az infrastruktúra folyamatos fejlesztésével teszi vonzóbbá, versenyképesebbé a környezetkímélő közlekedési módokat, e törekvés jegyében mintegy 1000-1500 kilométernyi korszerű kerékpárút épülhet meg 2020-ig.”

Az Európai Mobilitási Hét főtámogatója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. idén is a programsorozathoz csatlakozva rendezte meg az 5. MVM Energia Futamot. A nem hagyományos meghajtású járművek legrangosabb budapesti versenyének és seregszemléjének célja, hogy a fenntartható városi közlekedést népszerűsítse, támogassa a környezetvédelmei fejlesztéseket és a fiatal mérnökök munkáját.

A minden évben szeptember 16-22. között zajló Európai Mobilitási Hét záróeseménye az Autómentes Nap, melynek megszervezését idén 160 önkormányzat vállalta. A fővárosban szeptember 19-20-án rendezték meg az Autómentes Hétvégét. Az eseménynek az Andrássy út autóforgalomtól elzárt, gyalogos forgalom előtt megnyitott szakasza adott otthont, ahol a szervezők tudás- és élményalapú programokkal fogadták a több százezer érdeklődőt.

A Szerencsejáték Zrt. - mint a kampány kiemelt támogatója - nyereményjátékokkal, szerencsekerékkel és Memo Lottó memóriajátékkal várta az Autómentes Nap látogatóit.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)