A fogyasztók védelme a kormány számára az egyik legfontosabb kihívás és feladat – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter abból az alkalomból, hogy országjárásba kezdett a tárca Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága. A 19 megye és a főváros hatósági vezetőivel való találkozás első állomása Nyíregyháza volt 2014. augusztus 14-én.

A találkozón a miniszter tájékoztatta a résztvevőket, hogy a fogyasztóvédelem szakmai felügyelete a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, ahol Koszorús László Gáspárt kérte fel a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkári feladatkör ellátására.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy az állam és a fogyasztók közötti kapcsolatot szorosabbra kell fűzni annak érdekében, hogy Magyarországon a vásárlók nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

A miniszter kiemelte, hogy a tárcánál éppen ezért igen hangsúlyosan kezelik majd a fogyasztóvédelmi területhez tartozó ügyeket. A minisztérium munkatársai már dolgoznak azon az előterjesztésen, amely a 2014-2018 közötti időszakra határozza meg a hazai fogyasztóvédelem jövőbeni irányait. A tárca arra is jelentős figyelmet kíván fordítani, hogy a fogyasztók minél szélesebb körben kapjanak információt a termékek minőségéről.

Koszorús László Gáspár arról számolt be, hogy szeptemberben megújul a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapja, ahol a fogyasztók átláthatóbban és szélesebb körben tájékozódhatnak. Mivel a fogyasztóvédelemhez évente beérkező több mint 100 ezer panasz 20 százaléka a rezsicsökkentéssel kapcsolatos, ezért a rezsipontokat is megerősítik a közeljövőben.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)