Hende Csaba honvédelmi miniszter, Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök adta át a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékparknál, 2014. augusztus 19-én.

Hende Csaba a Pánerurópai Piknik 25-ik évfordulóján rendezett avatón azt hangsúlyozta, a magyar-osztrák határ két oldalán, hol az egyik, hol a másik ország területén fekvő kerékpárúton a szabadság érzésével töltheti el a biciklizés mindazokat, akik már éltek abban a mesterséges elzártságban, amit egykor a "vasfüggönynek" keresztelt határzár jelentett.

A honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az a szabadság, amit ünneplünk, Sopronpusztán született, amikor a vasfüggönyt az akkori MDF kezdeményezésére megnyitották és több száz NDK-s állampolgár menekülhetett át Ausztriába.

Hende Csaba bejelentette: a megemlékezések részeként kedden meglátogatják a vasfüggöny utolsó áldozatának – egy keletnémet fiatalembernek – az emlékművét is, akit 1989 augusztusában szökés közben lőtték le a magyar határőrök.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes/NFM

Becsey Zsolt az ünnepségen arról beszélt, hogy a határon átnyúló együttműködési programok keretében eddig több mint 200 kilométernyi országokon átívelő kerékpárút épült és további 250 kilométernyi kerékpárút megépítését tervezik a határtérségekben Szerbia, Románia, Ausztria, Horvátország és Szlovákia felé.

(MTI)