Az a nemzet lesz versenyképes, amely tudásra alapozza fejlődését - hangoztatta a nemzeti fejlesztési miniszter az Óbudai Egyetem és Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű felsőoktatási intézmények ünnepi tanévnyitóján, hétfőn a fővárosban.

Ez ma, a 21. században még aktuálisabb, mint valaha, különösen nekünk, magyaroknak - fogalmazott Seszták Miklós.

Kifejtette: vannak olyan országok, amelyek gazdagabbak bizonyos természeti kincsekben, illetve olyanok is, amelyek fejlődését nem barázdálta annyi történelmi próbatétel, mint a magyarokét. "Ezért tudnunk kell a helyünket, éreznünk kell, hogy legfontosabb erőforrásainkat nem kizárólag természeti adottságainkban kell keresni. Azt kell becsben tartanunk és ápolnunk, amiben a legnagyobb hozzájárulást tudunk nyújtani a magyar nemzet és a világ fejlődéséhez": ez a tudomány és a szakértelem - állapította meg a tárca vezetője.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes/NFM

Seszták Miklós szerint a hazai egyetemi rendszerben megszerzett tudás versenyképes, és Magyarország fejlődésében az egyik kitörési pontot jelentheti. Hozzátette: a kormány előtt álló legnagyobb kihívás, hogy olyan országot építsenek, ahol érdemes maradni, illetve ahová érdemes visszatérni. Olyan környezet megteremtésén dolgoznak az országért, amely igényt tart a magasan képzett fiatalok tudására és képes azt honorálni is.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy nagyon fontos a mai nap a város életében. Köszönetet mondott az Óbudai Egyetemnek, amiért a magyar kormány támogatásával együtt menthetik meg a geoinformatikai kart Székesfehérvárott.

Kitért arra, hogy Székesfehérvár és a magyar gazdaság a jövőben akkor tud fejlődni, ha szakképzett munkaerővel tudják segíteni az ipar további fejlődését.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes/NFM

Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora arról beszélt, hogy az intézmény hosszú ideje fontos szerepet vállal a határon túli magyar nyelvű tudományos képzésben. Szólt arról is, hogy az Óbudai Egyetemen hat karon és egy központban 13 alap- és 9 mesterképzés folyik, és mintegy 13 000 hallgatójuk van. Az egyetem 41 országban mintegy 300 intézménnyel ápol kapcsolatot.

Az ünnepségen részt vett többek között Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese.

(MTI)