Az Atomok a Békéért (Atoms for Peace Award) elnevezésű díjat kapott Magyarország a magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért. A rangos nemzetközi elismerést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vette át a Nukleáris Ipari Csúcstalálkozón (Nuclear Industry Summit – NIS) 2016. március 31-én, Washingtonban.

Magyarország mellett még 15 országnak adott át elismerést Susan Eisenhower, a néhai elnök unokája, az Eisenhower Group elnöke. A nemzeti fejlesztési miniszter a díj átvételekor emlékeztetett arra, hogy a kutatási céllal Magyarországra érkezett, magas dúsítású uránt tartalmazó orosz nukleáris fűtőelemek több részletben megvalósított visszaszállítása hosszú évek eredményes munkájával, 2013 őszén zárult.

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszter köszönetét fejezte ki az Amerikai Egyesült Államoknak, az Oroszországi Föderációnak és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek a Kutatóreaktor-üzemanyag Visszaszállítási Program megvalósításáért. A nukleáris védettség erősítése és az ún. nukleáris non-proliferációs erőfeszítések fokozása elengedhetetlen a nemzetközi biztonság megőrzése érdekében – hívta fel a figyelmet Seszták Miklós.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)