Az egyház az állammal közösen dolgozik a magyar nemzet és társadalom felemelkedéséért és fejlődéséért - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek ünnepélyes felszentelésén szombaton, Nyíregyházán.

Seszták Miklós szavai szerint a görögkatolikus egyház és a kormányzat közötti együttműködésnek megszámlálhatatlan jelét lehetett látni az elmúlt években.

Kép letöltéseFotó: Balázs Attila/MTI

"Szép számmal újultak meg görögkatolikus intézmények, templomok, parókiák, és a folyamat biztosan tovább tart majd" - mondta a miniszter, megjegyezve, ezek a fejlesztések semmit nem érnek, ha nem viszik az embereket közelebb Istenhez.

A jelenlévő egyházi és világi vezetőkhöz szólva a miniszter kifejtette, az épületeknek és a bennük zajló lelki nevelésnek nem lehet más célja, mint megtanítson mindenkit Isten bölcsességére.

"Az Istenben megtapasztalható bölcsesség az, ami gondolkodásunkat, szellemiségünket, viselkedésünket és - remélem - döntéseinket is leginkább meghatározza" - fogalmazott Seszták Miklós.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a felújított püspöki épületek szent helyekké válnak, amelyek erős hitű, lelkileg és szellemileg példamutató papokat fognak kinevelni.

Kép letöltéseFotó: Balázs Attila/MTI

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke szentbeszédében azt mondta, üdvösség köszöntött be a házba.

"Jézus végérvényesen jelen van közöttünk, szobáinkban, hivatalainkban, mindenhol, ahol megszentelték ezt a házat" - tette hozzá.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangoztatta: a kormány számára fontos, hogy a papnövendékek méltó módon tanulhassanak az ország egyetlen görögkatolikus papneveldéjében.

Kép letöltéseFotó: Balázs Attila/MTI

A hit megvallása az egyik legszemélyesebb közösségi ügy, ezért épülnek templomok, és ezért tartja a kormány fontosnak az egyházi intézmények fejlesztéseinek támogatását - jelentette ki az államtitkár.

A több mint 660 millió forintból, kormányzati és más forrásokból felújított épületeket Kocsis Fülöp metropolita, a Görögkatolikus Metropólia vezetője, Orosz Atanáz megyéspüspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója áldotta meg és szentelte fel.

A nyíregyházi belvárosban lévő, leromlott állapotú épületegyüttes rekonstrukciójára kormányzati és uniós forrást is igénybe vett az egyházmegye. A fejlesztések során a püspöki hivatal és a szeminárium épületein kicserélték és szigetelték a tetőszerkezetet, korszerű fűtési rendszert építettek be, valamint teljesen megújultak a hivatali helyiségek.

Kép letöltéseFotó: Balázs Attila/MTI

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola papnevelő intézete mintegy ötven diákot tud befogadni; az alsóbb tagozatos növendékek két-három személyes, a felsőbb évesek pedig egyszemélyes, megújuló energiával fűtött szobákban és korszerű kiszolgáló helyiségekben folytathatják tanulmányaikat.

(MTI)