Az adósságteher gúzsba kötötte az önkormányzatokat, az adósságterhek átvállalásával a kormány a cselekvőképes városok előtt nyitotta meg a fejlődés útját - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter kedden tatabányai sajtótájékoztatóján.

Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a magyar állam Tatabányától korábban 8,3 milliárd, idén pedig újabb 6,3 milliárd forint adósságot vállalt át.

A miniszter megemlítette, hogy a kormány az elmúlt négy évben mintegy tízmilliárd forinttal támogatta az ipari park fejlődését, ennek eredményeként négy év alatt 1500 új munkahely jött létre a városban és a betelepült cégek folyamatosan bővítik kapacitásaikat.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Seszták Miklós Tatabánya legnagyobb eredményének nevezte, hogy a szénbányászat letűnése után is magára talált és "bányászvárosból befektetőbarát várossá alakult".

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta, a most induló beruházás keretében 1,3 milliárd forint uniós támogatásból Tatabánya óvárosi városrészének központjában több leromlott intézmény kap új funkciót. A projekt célkitűzése egy élhető városalközpont megteremtése az épített környezet értékeinek megőrzésével.

A fejlesztés során felújítják a volt községházát, ahol az önkormányzati gazdaságfejlesztő szervezet irodaháza mellett kiállító teret és új közösségi tereket is kialakítanak.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A bányásznapok helyszínéül szolgáló Május 1. parkban felújítják a szabadtéri színpadot és egy 500 székes mobil nézőteret alakítanak ki, valamint játszóteret és szökőkutat létesítenek, kiépítik a közvilágítást és fákat, cserjéket ültetnek.

A park szomszédságában található óvodában energia-megtakarítást eredményező beruházásokat végeznek és felújítják a park környékén található közlekedési útvonalakat.

A Május 1. park közelében állt egykor az I-es lejtakna, ahonnan 1896. december 23-án a tatai medence első csille szenét a felszínre hozták. Ott épült ki Tatabánya bányatelep központja, ahol a bányavállalat színházat, kórházat, kaszinót, áruházat hozott létre.

A városrész az elmúlt évtizedekben veszített városközponti kulturális és kereskedelmi szerepéből, mert a szocializmus időszakában felépült, lakótelepekből álló Újváros vette át ezeket a funkciókat. A szénkészlet fogyásával a városrész lakóterületének egy részét is elbontották és az ott élőket panelházakba költöztették.

(MTI)