A közösségi közlekedés 2010-ben megkezdett korszerűsítése eredményeként folyamatosan javul a közlekedési társaságok működése, a hatékonyabb gazdálkodás pedig lehetővé teszi a szolgáltatási színvonal növelését – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Európai Mobilitási Hét nyitóünnepségén.

A Baross téren tartott rendezvényen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója is. Az egy hetes európai kampány célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések meghozatalára, a lakosságot pedig környezettudatos közlekedésre ösztönözze.

 

Seszták Miklós beszédében hangsúlyozta: „Azok, akik a környezetbarát közlekedési módokat választják, sokat tesznek egy jobban működő, fenntartható, egészséges városi környezetért, önmaguk és a gyermekeik jövőjéért”.

 

Kép letöltéseFotó: Sennowitz Gergely

Tarlós István az Európai Mobilitási Hét részét képező, budapesti Autómentes Napról szólva elmondta: „Az Andrássy úton lehetőségünk lesz megmutatni, mit tud tenni a Főváros egy élhetőbb város kialakításáért.” A főpolgármester hozzátette: „Nem az autósokat kell hátrányos helyzetbe hozni, hanem megfelelő alternatívát kell felmutatni számukra ahhoz, hogy kedvet kapjanak a környezetkímélő közlekedési formák igénybevételéhez.”

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona beszédében úgy fogalmazott: „Mindannyiunkra hatalmas egyéni felelősség hárul a közösségi közlekedés sikerének elérésében, és ezáltal abban is, hogy élhető jövőt hagyjunk utódainkra.” Mint mondta: „A MÁV Csoport vezetősége és több mint 30 ezer munkavállalója azért dolgozik, hogy a nemzeti vasúttársaság versenyképesebbé, jövedelmezőbbé váljon, és még vonzóbb legyen az utasok számára.”

Kép letöltéseFotó: Sennowitz Gergely

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Európai Mobilitási Hét keretében negyedik alkalommal rendezi meg az MVM Energia Futamot szeptember 20-án. Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: „az MVM kötelességének érzi a társadalmi ügyek, a környezetvédelem és az innováció támogatását. A nem konvencionális hajtású járművek legrangosabb, európai viszonylatban is úttörő versenyének fő célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, az Európai Unió és Magyarország, valamint ezen belül az MVM Csoport energetikai stratégiai célkitűzéseinek támogatása.”

Márton Péter, a Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Az MNV Zrt., mint a Volán társaságok tulajdonosi jogainak gyakorlója akkor végzi legjobban a feladatát, ha mindent megtesz a közösségi közlekedés színvonalának javítása érdekében.” A Volán-társaságok folyamatban lévő átszervezésére utalva rámutatott: „A menetrendek összehangolása, a szolgáltatások bővülése, a korszerűbb, a környezetvédelmi előírásoknak és elvárásoknak mindenben megfelelő járművek mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma a buszközlekedés versenyképes alternatívát jelent az autóval szemben.”

Kép letöltéseFotó: Sennowitz Gergely

Magyarország 13. alkalommal rendezi meg az Európai Mobilitási Hetet és Autómentes Napot, amelynek hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A programsorozat arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az általuk használt közlekedési eszközök megválasztásánál legyenek figyelemmel a fenntarthatósági szempontokra is, így járulva hozzá egy egészségesebb, tisztább városi környezethez.

Az idei kampány jelmondata: „A mi utcánk, a mi jövőnk!” Idén is rekordszámú település regisztrálta csatlakozási szándékát: 2012-ben 112, 2013-ban 129, idén pedig – a jelenleg beérkezett adatok szerint – már 137 magyar település csatlakozott az egy hetes kampányhoz. A szeptember 16. és 22. között lezajló Mobilitási Hét fővárosi és vidéki programjairól a www.emh.kormany.hu oldalon található részletes tájékoztatás.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)