A legjobb helyi szervezők díjazásával zárult az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által koordinált hazai kampánya 2014. december 17-én, Budapesten. A közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedésre buzdító nemzetközi eseménysorozat programjait 49 ország egyidőben, szeptember 16. és 22. között rendezi meg.

A programsorozathoz csatlakozó hazai települések száma az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt, 2012-ben 112, 2013-ban 129, idén pedig 145 magyar település csatlakozott az egyhetes kampányhoz. Ezzel Magyarország - ahogy az elmúlt években, úgy 2014-ben is - Európa élmezőnyében végzett. A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy csatlakozó önkormányzatok közül idén 64 olyan állandó intézkedéseket vezetett be (pl. kerékpárutat épített, kerékpártárolót alakított ki, vagy a gyalogos forgalmat elősegítő tartós fejlesztést hajtott végre), amely az egyéni autóhasználat helyett – a fenntartható városi közlekedés érdekében – a közösségi közlekedés és a nem motorizált közlekedés előnyben részesítését segíti.

Kép letöltéseFotó: NFM

A kampány záróeseményén a tárca hagyományosan megköszöni a településeknek és a regionális szervezőknek a példás szorgalommal végzett munkájukat, kreatív ötleteiket. Az idei évben a kerékpárjutalmakat és elismerő okleveleket Szabó Zsolt fejlesztés-és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár adta át, aki beszédében hangsúlyozta: „A valódi és hosszú távú sikerhez elengedhetetlenül fontos, hogy az egyén és a közösség egyaránt tudatosítsa: a mindennapi odafigyelés, felelős és környezettudatos magatartás nélkül elképzelhetetlen a közös siker. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap keretében olyan felelősségteljes feladatnak, célnak teszünk eleget, amellyel a jövő generációja számára teremtünk esélyt az élhető városok megteremtésére.”

2014-ben a legjobb szervező önkormányzat díjban részesült: 
•    Budapest XVII. Kerület – Rákosmente Önkormányzata,
•    Dunaújváros Megyei jogú Város Önkormányzata,
•    Hajdúszoboszló Város Önkormányzata,
•    Lábatlan Város Önkormányzata,
•    Szarvas Város Önkormányzata.

A legszorgosabb helyi szervező díjban részesült
•    dr. Dégi Júlia (Göd, Neveleki Szomszédok Egyesület, József Attila Művelődési Ház),
•    Németh Dea (Budapesti Közlekedési Központ),
•    Takács Erika (Balmazújváros Város Önkormányzata),
•    Szekeres Mónika Gizella (Martfű Város Önkormányzata),
•    Horváth Gábor (Barcs Város Önkormányzata).

További 32 önkormányzat kiemelkedő teljesítménye elismeréseként oklevélben részesül:

Bordány, Budakalász, Budapest X. Kerület – Kőbánya, Dévaványa, Dombóvár, Ebes, Fehérgyarmat, Győr, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Hatvan, Jászberény, Kecskemét, Kiskunhalas, Komárom, Kőszeg, Miskolc, Mohács, Mór, Mosonmagyaróvár, Mórahalom, Ózd, Pécs, Székesfehérvár, Szentes, Tatabánya, Tiszaújváros, Vásárosnamény, Veszprém és Zalaszentgrót.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)