A nemzeti fejlesztési miniszter összesen nyolc területre kötött szerződést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatain jogosultságot nyert négy céggel.

A tárcavezető a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a minősítő bizottságok értékelése és javaslata alapján döntött a harmadik körben meghirdetett bányászati koncessziós pályázatok nyerteseiről 2015 novemberében. Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre szerződött az O&GD Central Kft. Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa területekre, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány területekre, a HHE GROUP Kft. Lakócsa, míg a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány területe esetében. A szénhidrogén koncessziók időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított húsz év, amely egy alkalommal, legfeljebb tíz évvel újabb pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható.

A nyertes pályázók a megkötött szerződések alapján összesen nettó 2,86 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták.

A visszafogott nemzetközi beruházási aktivitás mellett a magyarországi szénhidrogén koncessziós lehetőségek iránti fokozott érdeklődés fontos eredménynek tekinthető. A harmadik körben kiírt pályázatokra több ajánlat érkezett, mint az első két fordulóban összesen. A tendereken olyan nagy iparági és szénhidrogén kutatási-termelési tapasztalattal bíró cégek is megjelentek a pályázók között, amelyek Magyarországon korábban nem rendelkeztek érdekeltséggel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi 2016 első felében.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)