Magyarországon elsőként a zalaegerszegi ipari park nyerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által megítélt Tudományos és Technológiai Park címet - jelentette be hétfőn Zalaegerszegen Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Rákossy Balázs az északi ipari parkban tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy Zalaegerszeg önkormányzatának törekvése és eredménye jól példázza azt az innovációs, illetve kutatás-fejlesztési irányvonalat, amelyet a kormány is kiemelten fontosnak tart. Hozzátette, hogy a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban összesen 700 milliárd forint hazai és uniós forrást biztosít a kormány innovációs és kutatás-fejlesztési pályázatok forrásaként.

Kép letöltéseFotó: Seres Péter

Az államtitkár kitért arra, hogy Tudományos és Technológiai Park címet olyan ipari parkok kaphatnak, amelyek a vállalkozások versenyképességének növelésével vonzó befektetési környezetet teremtenek. A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a címet azok a parkok nyerhetik el, amelyeknek fennálló együttműködési vagy kutatási szerződésük van egyetemmel, főiskolával, akadémiai intézettel, illetve az ipari park területén működő vállalkozások közül legalább három együttműködik kutatási, fejlesztési és innovációs területen, azonban a cím elnyerése közvetlen pénzügyi támogatást nem jelent.

Kép letöltéseFotó: Seres Péter

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy nagyjából 10 éve indult el Zalaegerszegen a városvezetés tudatos iparfejlesztési törekvése, amely a meglévő munkahelyek erősítésére és újak létrehozására egyaránt koncentrál. Ennek köszönhető, hogy az északi ipari parkba több új befektető is érkezett, s a legutóbbi, a német Edelmann 4,5 milliárd forintos nyomdaipari beruházása mellett az igények miatt folyamatosan bővülő inkubátorházat is megemlítette.

Kép letöltéseFotó: Seres Péter

Mint mondta: kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is folyik az új betelepülő cégeknél, s mindezt szakképzési, felsőoktatási, illetve akadémiai együttműködésekkel is támogatja az önkormányzat. A 2020-ig tartó időszakban a városnak 11,2 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésére, s ennek jelentős részét iparfejlesztésre kívánják költeni - tette hozzá.

(MTI)