Kétmilliárd forintos fejlesztéssel bővítette csomagolástechnikai palettáját a füzesabonyi Pikopack Zrt., az új munkahelyeket is teremtő beruházást Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára avatta fel szerdán.

Rákossy Balázs köszöntőjében arról beszélt, hogy a Pikopack füzesabonyi beruházás fele uniós forrásból, a kormány hathatós segítségével készült el.

Kép letöltéseFotó: Tar Tamás

Szavai szerint a Pikopack fejlesztése több tekintetben is példaértékű: a csomagolástechnikai kapacitásnövelő beruházás magas hozzáadott-értékű termelést tesz lehetővé, kutatás-fejlesztési elemeket tartalmaz, új munkahelyeket is teremt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „ahol munka van, ott minden van”, ez a munkahelyteremtő fejlesztés is igazolja, hogy az észak-magyarországi régióban, Heves megyében kiváló erőforrások állnak rendelkezésre. A kormány feltett szándéka, hogy tevékenyen járuljon hozzá ahhoz, hogy ebben a térségben minél több nagyvállalat létesítsen termelő és foglalkoztatást bővítő üzemeket – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a 2014-20-as időszak célkitűzése az uniós források hatékony felhasználásával a kiemelkedő magyar gazdasági növekedés további bővítése, amelynek középpontjában a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása és az ipari termelés kiemelt támogatása áll.

Kép letöltéseFotó: Tar Tamás

Az új uniós költségvetési ciklusban 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik hazánkba, amely 60 százalékát közvetlenül helyi gazdaságfejlesztésre fogja a magyar kormány fordítani, ezzel az eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztő program indul el Magyarországon.

Az idén 133 pályázati konstrukció keretében, közel 2900 milliárd forint értékben lesznek elérhetőek uniós források, amelynek nagy része kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait fogja segíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium 830 milliárd forint keretösszegben 68 pályázati felhívást hirdet meg a magyar gazdasági szereplők számára a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében idén.

Az államtitkár kiemelte: a Pikopack Zrt elkötelezettsége, a most megvalósított 2 milliárd forint értékű fejlesztése hozzájárul a magyar kormány legfontosabb céljainak megvalósításához: a munkahelyek számának és a beruházások értékének növeléséhez, a magyar gazdaság versenyképességének további fokozásához.

Kép letöltéseFotó: Tar Tamás

Tóth Sándor, a Pikopack Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar tulajdonban lévő, a bővítés előtt mintegy 450 embert foglalkoztató társaság folyamatosan fejlődik. Közlése szerint a beruházással olyan csomagolástechnikai centrumot hoztak létre, amelyhez kapcsolódik egy emberi és állati élelmiszergyártására, illetve zöldségfeldolgozásra egyaránt alkalmas gyártósor.

A 4500 négyzetméteres üzemegység megépítésével új munkahelyek is létrejöttek: jelenleg 21-en dolgoznak itt, a tervek szerint azonban ez a létszám az év végére 50 fölé nő, három éven belül pedig eléri a 120-140-et.

Az aeroszol- és konzervdobozokat, tubusokat gyártó Pikopack Zrt. 2013-as árbevétele meghaladta a 8,5 milliárd forintot, míg az adózott eredménye mintegy 163 millió forint volt. Termékeik közel 40 százaléka kerül külföldi piacokra, elsősorban az Európai Unió tagállamaiba.

(MTI,NGM)