A mostani hét éves uniós költségvetési ciklusban a fejletlenebb régiók megyei jogú városai mintegy 390 milliárd forint forrást használhatnak fel településfejlesztési céljaikra, a megyei jogú városok hét éves irányadó forráskeretéről a 2014 decemberében született kormányhatározat rendelkezik - mondta Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az MTI-nek hétfőn.

Rákossy Balázs kiemelte: a megyei jogú városok kiemelt szerepet kapnak a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban. Fenntartható városfejlesztési célokra az Európai Fejlesztési Alap (ERFA ) forrásainak 6,7 százaléka mellett, kiegészítő pénzeszközként az  Európai Szociális Alap (ESZA) forrásait is biztosítják számukra - tette hozzá.

Kifejtette: a 2007-2013-as források maradéktalan, és az új, 2014-20-es költségvetési ciklus hatékony felhasználása kulcsfontosságú Magyarország számára. Az NGM felügyelete alá tartozó gazdaságfejlesztési és területfejlesztési operatív programok az új uniós időszakban kiemelten a gazdaság lendületben tartását és a foglalkoztatás bővítését célozzák - fűzte hozzá.

A magyar kormány számára fontos, hogy olyan támogatási konstrukciókat ajánljanak ezek keretében a pályázóknak, ahol a megyék és a megyei jogú városok részéről megfogalmazott fejlesztési igények összhangban vannak az ágazati politikával - mutatott rá az  államtitkár.

Az uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta: új területi kiválasztási rendszer lépett életbe, amelynek célja, hogy a források elosztása a helyi fejlesztési igényeknek megfelelő és hatékonyabb legyen. Mindezzel lehetőség nyílik a helyi szereplők intenzívebb bevonására, a területi igényekre fókuszáló és helyi alapon szervezett programok támogatására is. Ezek a helyi a foglalkoztatás elősegítését, illetve a szegénység és a társadalmi kirekesztés mérséklését, felszámolását célozzák - fűzte hozzá.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as időszak operatív programjainak tervezésébe beépítették az eddigi jó gyakorlatot. A kifizetések során olyan új elemeket vezetett be a kormány, amelyek a vállalkozások gyors és egyszerű forráshoz jutását segítik. Kiemelt cél a pénzügyi eszközök felhasználása esetében a kormány stratégiai céljait támogató intézmény- és termékrendszer létrehozása, illetve a jól teljesítő, és növekedési lehetőséget bemutató vállalkozások kiemelt kezelése - hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)