Hivatalosan is elindult a Duna Transznacionális Program, amelyben kulcsszerep jut Magyarországnak - nyilatkozta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek a program szerdai nyitókonferenciája alkalmából.

A Duna-medence 14 országának együttműködésével kidolgozott program célja a rendkívül sokféle Duna régió szorosabb területi integrációja. Nemcsak a résztvevő országok hosszú távú fejlesztési koncepcióinak összehangolását végzik el a program keretében, hanem  több országot érintő közlekedési, energetikai, árvízvédelmi, gazdasági beruházások előkészítését is - hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József, NGM

Csaknem 70 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig a Duna régión belüli együttműködési és támogatási projektekre, a közös gazdaságfejlesztést, kutatás-fejlesztést, innovációt, intézményi együttműködést ösztönző projektek végrehajtására, valamint a közlekedésfejlesztés és az energiabiztonság, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással járó gazdasági növekedés felé történő elmozdulás támogatására.

Rákossy Balázs felidézte, hogy a 14 résztvevő partnerország döntése alapján a Duna Transznacionális Program végrehajtásának koordinációja Magyarországról, a Nemzetgazdasági Minisztériumból történik, a szaktárcánál létrejött a program nemzetközi irányító hatósága és közös titkársága.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József, NGM

A szerdán kezdődött kétnapos konferencián bejelentik a program elfogadását, pályázati felhívást hirdetnek ki. A konferencia találkozási lehetőséget nyújt az országokat, régiókat és helyi intézményeket képviselő több mint 600 érintettnek, döntéshozónak és lehetséges partnernek - hangsúlyozta az államtitkár.

Az országok közötti együttműködéstől azt várják, hogy a keretprogramok, eszközök, szolgáltatások és konkrét befektetések kidolgozásával, illetve gyakorlati megvalósításával eredményesen kiegészítse az egyéb uniós fejlesztések végrehajtását a Duna régióban - jegyezte meg.

(MTI)