A belga tulajdonú SiniA Bútorgyártó Kft. új - uniós támogatással megvalósult - mintegy kétmilliárd forintos beruházásának köszönhetően újabb 150 embernek ad munkát Bátonyterenyén, Nógrád megyében.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy a fejlesztés az észak-magyarországi régióban valósult meg. Mint mondta, a kormány tevékenyen hozzá akar járulni ahhoz, hogy ebben a térségben további nagyvállalatok létesítsenek termelő üzemeket.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

A SiniA Kft. nagyszériás bőr és szövet ülőgarnitúrákat és foteleket gyárt Bátonyterenyén elsősorban egy francia áruházláncnak. A gyár három üzemcsarnokát 10 ezer 700 négyzetméteren építették meg, az 1,9 milliárd forintos beruházást 750 millió forint értékű európai uniós fejlesztési forrás támogatta.

Rákossy Balázs beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elfogadta  az év elején elfogadta  a Nemzetgazdasági Minisztérium mindhárom operatív programját, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (VEKOP).  Mindezzel megnyílt az út – ahogyan joggal nevezzük – minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja előtt – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

A következő hét évben 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra, amelynek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítják.

Mindemellett a kormány konkrét lépésekkel segíti, hogy a vállalkozások könnyebben, olcsóbban jussanak forrásokhoz, a szakképzés fejlesztésével javuljon a munkaerőkereslet és -kínálat egyensúlya, és hatékonyabb legyen az uniós források felhasználása – idézte fel.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

Philippe Corthouts, a SiniA Kft. tulajdonosa ismertette: az 1999-ben alapított cég 2001-től működik Salgótarjánban évi 3,6 milliárd forintos árbevétellel. A nógrádi megyeszékhelyen 220 embert foglalkoztatnak. Ülőbútoraikat exportra gyártják, elsősorban a Benelux államokba és Franciaországba.

A két Nógrád megyei városban 2016-ban már közel 400 embernek adnak majd munkát - tette hozzá.  A tulajdonos arról is beszámolt, hogy nem csak a gyártókapacitásokat, de a cég fejlesztőközpontját is Magyarországon helyezték el, ami bizonyítja elkötelezettségüket a magyar szakemberek munkája iránt.

Kép letöltéseFotó: Komka Péter, MTI

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere a gyáravatón azt mondta, ezen a területen pár évvel ezelőtt még mocsár volt, majd 2010-től csarnokok épültek, és lassan megtelik a 11 hektáros ipari park.

A kormány segítségének és az itt befektető cégeknek köszönhetően Bátonyterenye 2014-ben kikerült a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közül – emelte ki a polgármester.

A bútorgyár alapkövét múlt év márciusában Orbán Viktor miniszterelnök tette le Bátonyterenyén.

(MTI,NGM)