Több mint 4.000 milliárd forintnyi beruházás valósult meg hazánkban az idei első félévben, ami érdemben járult hozzá a kimagasló gazdasági növekedéshez. A közel húsz százalékos bővülésben kiemelt szerepe van a kormány beruházásösztönző intézkedéseinek, az uniós források felhasználásának, az otthonteremtési program sikerességének, valamint a tőkevonzó gazdaságpolitikai és kedvező üzleti környezetnek.

2019. II. negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházások lendületes bővülése: a 2.400 milliárd forint összértékű fejlesztés 18,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első negyedévhez képest pedig 4,1 százalékos emelkedést mutat. A 19 ágazat közül 15 esetében regisztráltak lendületes bővülést. A kedvező adatokban meghatározó a vállalati fejlesztések 31 százalékos növekedése, valamint a gépbeszerzések 15 százalékos emelkedése. Ezekkel párhuzamosan a feldolgozóipar területén szintén 30 százalékos, míg az ingatlanfejlesztésekhez és az infrastrukturális projektekhez kapcsolódó építési beruházásoknál 22 százalék feletti bővülés látható. Mindezek egyértelműen jelzik, hogy továbbra is dinamikus a hazai vállalkozások beruházási kedve, amihez azok a kormányzati intézkedések nyújtanak ösztönzést, amelyek a gazdaságfejlesztést célzó uniós forrásfelhasználást, a foglalkoztatás növelését, a magyar családok saját otthonhoz jutását, valamint a vállalkozások adminisztrációs tevékenységének egyszerűsítését és köztehermérséklését tartják szem előtt.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaságban magas termelői kapacitáskihasználtság jellemző, amely a beruházások és így a GDP hosszabb távú bővülését vetíti előre. Ezt megerősítik a versenyszféra elmúlt időszakban bejelentett 3000 milliárd forintot is meghaladó beruházási projektjei, amelyek a hazai GDP 8 százalékát teszik ki.. A kormány növekedést elősegítő gazdaságpolitikájának eredményeként a magyar beruházási ráta 2017 óta folyamatosan emelkedik. A mostani adatok ismeretében ez már 27 százalék felett alakulhatott, amellyel így hazánk az uniós tagállamok élmezőnyében szerepel, a visegrádi országok átlagát is jóval meghaladva. A kedvező folyamatok várhatóan a jövőben is fennmaradnak, amihez a Gazdaságvédelmi Akcióterv már elindult intézkedései, illetve a versenyképességi program beruházásösztönző elemei egyaránt hozzájárulnak.

(Pénzügyminisztérium)