A tavalyi statisztikák alapján kijelenthető, hogy töretlen az új lakások építésének üteme, s ez idén is folytatódni fog - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Balogh László erre reagálva elmondta, a növekedés három okra vezethető vissza: a kormány otthonteremtési és beruházásösztönző intézkedéseinek, valamint a bérmegállapodásnak, ami megnövelte az embereknél maradó jövedelmet.

A helyettes államtitkár - idézve a KSH-jelentést - rámutatott, az új lakások legnagyobb arányban Budapesten épültek, itt 40 százalékos volt a növekedés, de a kisebb településeken is nagyjából 30 százalékkal több új ingatlan épült.

Ennek a "lendületnek" az utolsó negyedévben is látványos elemei voltak: 7400 lakást adtak át, ami éves összehasonlításban 16 százaléknál is nagyobb növekedést jelent. A lakásépítési engedélyek és bejelentések száma elérte a 36 ezret, ami azt jelzi, hogy idén is nagy lendülettel folytatódik az új lakások építése - fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a kedvező gazdasági környezetben és az alacsony kamatszint mellett fellendült a lakáscélú banki hitelezés is, ami szintén hozzájárult az új lakások magas számához.

Balogh László elmondta azt is, tavaly év végéig összesen 95 ezer család részesült a csokban, és a támogatás mértéke meghaladta a 275 milliárd forintot.

(MTI)