Stabilról pozitívra javította a magyar államadósságra vonatkozó kilátását a tokiói székhelyű Japan Credit Rating Agency (JCRA). A besorolás alapján Magyarország változatlanul a befektetési kategóriában maradt.

A japán ügynökség azon kevés minősítő intézmény közé tartozik, amely a legnehezebb időszakokban is fenntartotta Magyarország esetében a befektetésre érdemes kategorizálását. A hitelminősítés mellé kiadott közleményben aláhúzták, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van, a tartós bővülés pedig 3 százalék alatti hiány és csökkenő államadósság mellett következett be, tehát nem járt eladósodással. Szintén pozitívan említik a folyó fizetési mérleg masszív többletét. Ennek, az állami és magánadósságok leépítésének, illetve a devizahitelek forintosításának köszönhetően Magyarország pénzügyi sérülékenysége jelentősen csökkent.

A hitelminősítő szerint a gazdasági növekedést a következő két évben a lakossági fogyasztás további erősödése támogathatja, elsősorban a javuló foglalkoztatásnak, az alacsony inflációnak, a magasabb béreknek és az adócsökkentéseknek köszönhetően. A kormány otthonteremtési programja, az uniós források és a jegybanki hitelprogramok a beruházásokat fogják erősíteni a JCRA várakozásai szerint. A növekedés szempontjából kockázatként kezelt Volkswagen-botrány és a kínai gazdaság lassulása eddig nem járt érdemi hatással a magyar gazdaságra - állapították meg.

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket.

A magyar gazdaságról szóló, a nemzetközi intézmények által kiadott kedvező hangvételű elemzések és a pozitív kilátású besorolások is azt támasztják alá, hogy a magyar reformok működnek, melyek eredményeképpen az idei év során indokolt Magyarország hitelminősítésének kedvező felülvizsgálata a három nagy hitelminősítő részéről is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)