2016 februárjában 0,3 százalék volt az infláció éves alapon, ami az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően jelentősen elmarad az előző havi 0,9 százalékos értéktől. A magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, tehát a jövedelmek megőrzik értéküket, a vállalkozások pedig könnyebben tervezhetnek stabil árak mellett.

Az inflációs folyamatok az alacsony olajárnak és az Európából érkező dezinflációs hatásnak köszönhetően mérsékeltek. A belföldi folyamatokat tekintve a kereslet növekedéséből adódó árnyomás egyelőre visszafogott, továbbá az árcsökkentés irányába hat a sertés tőkehús általános forgalmi adójának januári mérséklése is.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek, mivel az üzemanyagok nagymértékű (3,8 százalék) áresését ellensúlyozta az élelmiszerekhez köthető szezonális drágulás. A sertéshús ára februárban tovább csökkent, az elmúlt két hónapban 16,3 százalékkal lett olcsóbb a termékkör, ami azt jelenti, hogy a januártól érvényes áfacsökkentés gyakorlatilag teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban.

Míg 2010-ben a fogyasztói árak majd 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014-2015-ben már nulla százalék körül alakult ez a mutató, azaz sikerült megőrizni a forint vásárlóértékét. A pénzromlás mérséklődésével növekszik a bérek és a nyugdíjak reálértéke, következésképp a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)