Magyarországon volt a legnagyobb a gazdasági növekedés az Európai Unióban tavaly - mondta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerdán, a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézet Fintelligence című pénzügyi kultúra konferenciáján és szakmai napján.

Szigorú fiskális fegyelem mellett 2013 óta folyamatosan nő a gazdaság teljesítménye, ami azt jelenti, hogy a hiány minden évben a maastrichti 3%-os szint alatt volt. Az államadóság GDP-hez viszonyított aránya pedig 66,3 százalékos volt. Ez csaknem 4 százalékponttal jobb, mint a megelőző évben. Ez kiemelkedő érték - közölte Gion Gábor.

Kép letöltése

Szólt arról is, hogy a jó eredmények hátterében a foglalkoztatottság és a beruházási ráta növekedése, a bér- és adómegállapodások, a fegyelmezett fiskális politika áll.

A növekedés a következő években is fenntartható lesz, bár a koronavírus gazdasági hatásai közbeszólhatnak - tette hozzá.

Az államtitkár jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági növekedés szerkezete megváltozott, az elmúlt évben már nem az export és az ipar, hanem sokkal inkább a szolgáltatás dominált.

A GDP 70 százalékát már a szolgáltatási szektor adta, "ennyit arról, hogy Németország összeszerelő üzeme vagyunk" - mondta Gion Gábor.

(MTI)