Magyarország különösen fontosnak tartja, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitikában megfelelő figyelmet kapjanak a vízügyek.
A többi között magyar szaktudással kifejlesztett új technológiák, valamint a nemzetközi fejlesztési bankok megnövelt finanszírozása révén élhetőbbé tehetők azok a régiók, amelyeket fokozott vízhiány vagy vízszennyezés sújt - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára egy üzletfejlesztési konferencián szerdán Budapesten.

A Pénzügyminisztérium (PM), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az Exim Bank által szervezett konferencia az AIIB éves közgyűlésének felvezető rendezvénye és az idei októberi budapesti Víz Világtalálkozó előkészítő eseménye.

A KKM államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak van színvonalas, hasznosítható szakértelme, és nem szeretne kimaradni az ázsiai fejlődés által kínál gazdasági lehetőségekből.

Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pedig azt emelte ki, Magyarország különösen fontosnak tartja, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitikában megfelelő figyelmet kapjanak a vízügyek.

A többi között magyar szaktudással kifejlesztett új technológiák, valamint a nemzetközi fejlesztési bankok megnövelt finanszírozása révén élhetőbbé tehetők azok a régiók, amelyeket fokozott vízhiány vagy vízszennyezés sújt - mondta.

Magyar Levente jelezte: Magyarország a régióból az elsők között csatlakozott az AIIB-hoz, amelynek célja nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések finanszírozása, illetve ennek elősegítése, elsősorban az ázsiai térségben.

Az államtitkár kitért arra, hogy a bank egyike az elsőknek, amely a nyugatiakhoz hasonló léptékben tud finanszírozni nagy fejlesztéseket. A világban zajló politikai-gazdasági folyamatok jelzik az ázsiai fejlődést, és az AIIB, illetve a hasonló kezdeményezések is mutatják Ázsia növekvő erejét - mondta.

Balogh László kiemelte: az elsősorban a fejlődő országokban, régiókban jelentkező vízhiány és vízszennyezés stratégiai döntéseket igényel, az elegendő mennyiségű tiszta ivóvíz biztosítása nagy kihívást jelent.

Ha sikerrel járunk, megállítható az egyes régiókban egyre tömegesebben jelentkező elvándorlási hullám, amelyben nagyrészt a vízhiány és az emiatt jelentkező konfliktusok játszanak szerepet - fogalmazott a PM helyettes államtitkára. Hozzátette, a kihívások kezelésében jelentős szerep vár az AIIB-re, Magyarország nagy várakozással tekint az együttműködésre.

Danny Alexander, az AIIB alelnöke elmondta: a 2016 óta működő multilaterális fejlesztési bank az első olyan kínai pénzügyi kezdeményezés, amelynek tagsága nyitott a világ bármely országa előtt, jelenleg 97 tagországa van. Az elmúlt három és fél évben az AIIB által elfogadott, 15 országban megvalósuló 39 projekt értéke csaknem 8 milliárd dollár.

(MTI, PM)