A lakáspiaci fordulat éve volt a tavalyi, és idén a kedvező tendenciák tovább erősödnek - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára .

Kiemelte: a fordulatot a statisztikák is visszaigazolják, tavaly összesen 10 ezer új lakás épült, ami 31 százalékos bővülés az előző évhez képest.

Két és félszeresére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, a pozitív folyamatok az ország egészére kiterjednek

- tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Felidézte, a kormány már 2015 decemberében több olyan intézkedést hozott az otthonteremtési programban, amely a lakásépítést keresleti vagy kínálati oldalról ösztönzi. Példaként említette, hogy döntés született a lakásértékesítések áfa-kulcsának 5 százalékra csökkentéséről, vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) emeléséről, és az adó-visszatérítési támogatás bevezetéséről.

A lakáspiaci élénkülés hátterében a kormány otthonteremtési programja, a tartós, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek emelkedése, és az alacsony kamatkörnyezet állnak - húzta alá.

Kifejtette: a 2015. július elsején történt bevezetésétől eltelt másfél évben 2016 végéig 36 ezer család csok-kérelmét fogadták be 87 milliárd forint értékben. Tavaly az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben 29 százalékkal emelkedett, ez szinte megegyezik a lakásépítések bővülésével. Tavaly 13 ezer új lakáscélú kamattámogatott kölcsönt kötöttek, több mint 100 milliárd forint összegben - ismertette.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kiemelte, hogy idén a kedvező tendenciák tovább erősödnek, a versenyszféra és a kormány megállapodása alapján megvalósuló béremelések jelentős lökést adnak a lakáspiac keresleti oldalának.

A lakásépítések felfutása a gazdasági kilátásokra is pozitívan hat: 2016-ban a GDP-növekedéshez 0,2 százalékpontot adott hozzá a lakásépítés, 2017-ben ennél jelentősebb arányban támogatja majd a nemzeti össztermék bővülését. A minisztérium számítása szerint idén 10 ezerrel több lakás megépülése a GDP-ben 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet és 14-16 ezerrel növelné közvetlenül a foglalkoztatást - mutatott rá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az otthonteremtési program pozitív társadalmi és gazdasági hatásai hosszabb távon is érvényesülnek majd a születésszám növekedésével és a családalapítás előtt állók élethelyzetének javításával.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)