Az Európai Bizottság friss előrejelzése azt mutatja, mostanra az ottani szakértők sem hagyhatták figyelmen kívül, hogy az idei első negyedévben nemhogy lassult volna a magyar gazdaság növekedése, hanem az 5,3 százalékos bővüléssel Magyarország pont az uniós rangsor első helyén szerepel – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár arra reagált, hogy az Európai Bizottság szerdán közzétett nyári prognózisában tovább javította Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését. A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának szakértői a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemét a tavaszi jelentéshez képest 0,7 százalékponttal, 4,4 százalékra emelték, a jövő évit pedig változatlanul 2,8 százalékra becsülték. Szerinte az EU Bizottsága "végre a tények alapján", szakszerűen és a valós számok szerint dolgozik.

Balogh László kiemelte: a második negyedév lehetséges növekedését viszont még korai lenne értékelni, a Központi Statisztikai Hivatal első becslése augusztus elejére várható. Annyi ezzel kapcsolatban viszont elmondható, hogy mind az ipari termelést, mind a beruházásokat és az építőipart, a fogyasztást, a kiskereskedelmi forgalmat tekintetve a növekedés első negyedévi lendülete tovább folytatódott. A beruházási ráta szintén magas, meghaladja a 25 százalékot - mutatott rá.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy tarolt a Magyar Állampapír Plusz, hiszen öt hét alatt már 1150 milliárd forint az értékesített mennyiség. A konstrukció igencsak vonzó, mivel magas hozamot biztosít. Azzal pedig, hogy magyar befektetők vásárolják, annak hozama is náluk marad, így nemcsak csökken az ország sérülékenysége, hanem az visszakerül gazdaságba, ezáltal hozzájárul a növekedéshez is - hangsúlyozta Balogh László.

(MTI/PM)