A Nagy Diák pénzügyes teszt valamennyi résztvevője nyertes, még akkor is, ha a végén előbb a legjobb tizenkettőt, majd a legjobb hármat ki kell választani - hangsúlyozta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a teszt minisztériumban tartott középdöntőjét és döntőjét megnyitó beszédében.

Az idén másodszor megrendezett Nagy Diák Pénzügyes Teszt regisztrációját jelentő online kérdéssort közel 13 ezer 14-20 éves fiatal töltötte ki. Közülük mintegy 150-en jutottak a középdöntőbe, ahonnan 12-en kerültek a döntőbe. A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő vetélkedő középdöntőjét és döntőjét március 6-án tartották a PM patinás pénztártermében.

Kép letöltéseFotó: PM

Balogh László elmondta: az idei diák pénzügyes teszt egybefonódik a Pénz7 eseménysorozattal, amelynek révén idén több mint 1200 iskolában, 217 ezer diákhoz tudott eljutni a pénzügyi tudás. A pedagógusok, bankárok, biztosítási, befektetési szakemberek, vállalkozók élményszerűen próbálták megismertetni a pénzügyi ismeretekkel a diákokat.

Kép letöltéseFotó: PM

A szakemberek bemutatták a diákoknak, hogy a pénzügyi világtól nem félni kell, az nem riasztó, nem misztifikált. A pénzügyi ismeretek alkalmazása a 21. században tulajdonképpen olyan, mint például az autóvezetés, az úszás, nem nagyon lehet meglenni nélküle. Annál nagyobb élmény pedig nem lehet, mint egy izgalmas, játékos vetélkedő keretében összemérni a tudásunkat - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Kép letöltéseFotó: PM

A Nagy Diák Pénzügyes Teszt döntőjébe jutás sok izgalmat tartogatott, végül a legjobb 12 közé bekerült a tavalyi győztes, Csahóczi Máté Benedek, de a címvédés nem sikerült neki, az idei versenyt a tatabányai Topercer Péter nyerte. A második helyen Bátyi Bátor Béla végzett, a jelképes dobogó harmadik fokára Kecskeméti Zoltán állhatott. A 19 éves Topercer Péter a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, gazdálkodás és menedzser szakon tanul. A dobogósok nyereményét – többek közt egy-egy okostelefont – Balogh László adta át.

A szervezők több különdíjat is kiosztottak, egy laptoppal ajándékozták meg a soproni Hunyadi János Középiskola diákjait, ugyanis abból az intézményből érkeztek a legtöbben a középdöntőre. A legfiatalabb játékost, a 2005. augusztusi születésű Oláh Vincét is díjazták.

A Nagy Diák Pénzügyes Teszt vetélkedőt a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért támogatásával a DUE Médiahálózat szervezte.

(MTI)