A demográfiai trendek, ezen belül a várható élettartam növekedése is egyre fontosabbá teszik a pénzügyi tudatosságot, az egészségügyi ellátásokkal szemben tanúsított magasabb minőségi elvárások, a lehetőségek bővülése növeli az öngondoskodás fontosságát - emelte ki a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett, Megtakarítási trendek - Felelősen a jövőnkről című budapesti konferenciáján tartott előadásában.

Gion Gábor hangsúlyozta: a kormány törekszik az öngondoskodási szemlélet terjesztésére. Célja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztésével erősítse az öngondoskodási hajlamot. Az öngondoskodási lehetőségeket adókedvezményekkel, a lakossági állampapírokba történő befektetések ösztönzésével kívánja támogatni. Az állami segítségnyújtás mellett az öngondoskodás egyéni felelősségvállalást igényel a lakosságtól, csak egyéni döntések alapján jöhet létre - jegyezte meg.

Fotó: PM

Az állami nyugdíjrendszer stabilizálása érdekében megtett intézkedések között említette a korhatár előtti nyugdíjak kivezetését, a rokkantsági rendszer átalakítását, a korhatár fokozatos emelését és azt, hogy megvalósították Nyugdíjbiztosítási Alap profiltisztítását. Az Európai Unió előrejelzései szerint is stabil a magyar nyugdíjrendszer - jegyezte meg.     Emlékeztetett: idén is fizetnek nyugdíjprémiumot a jogosultaknak, ami akkor jár, ha a gazdasági növekedés üteme meghaladja a 3,5 százalékot. Gion Gábor hozzátette, hogy 2011-hez képest a nyugdíjak reálértéke mintegy 10 százalékkal nőtt.

Fotó: PM

Kitért arra is, hogy a pénzügyi kultúra terjesztésével sok szervezet foglalkozik. Egy 2015-ös felmérés szerint a magyar lakosság pénzügyi tudatossága romlott 2010-hez képest. Ez arra vezethető vissza, hogy magasabb az elkölthető jövedelem és felelőtlenebbül kezdtek gondolkodni az emberek. A változtatást hivatott segíteni a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája. A köznevelésben dolgoznak azon, hogy a pénzügyi tudatosság az alaptanterv része legyen. A folyamatos jó gyakorlatok közé sorolta a Pénz7 globális kezdeményezést, valamint az iskolai versenyeket és pályázatokat. Emellett a tárca pénzügyi tudatosság díjat hirdetett, és elindították a készpénzmentes iskolák projektet is - tette hozzá.

(MTI)