A beruházások bővülése megteremti a jövő növekedési alapjait, és ellensúlyozhatja a világgazdasági kockázatokat - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten a harmadik negyedév beruházási adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az első kilenc hónapban 18,0 százalékkal bővültek a beruházások, a második negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 3,1 százalékot ért a növekedés júliustól szeptemberig.     Sajtótájékoztatóján Balogh László kiemelte, hogy a vállalati fejlesztések 29 százalékkal bővültek, ami az ipari termelés és a kivitel bővülését eredményezheti a következő években.

A helyettes államtitkár a kedvező beruházási mutatókat jelentős részben a fejlesztéseket ösztönző adócsökkentéseknek, elsősorban a társasági adó mérséklésének tulajdonítja, az ingatlanberuházásokat véleménye szerint az otthonteremtési kedvezmények erősítették.

(MTI)