Már nemcsak az export vezérli a magyar gazdaságot, hanem a keresetek 10 százalék feletti növekedése is, amely jelentős mértékben növeli a fogyasztást - kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss adatokat Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár pénteken, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár ismertette, hogy a harmadik negyedévben az előzetes adattal megegyezően 5 százalékkal bővült a GDP az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazított adatok 4,8 százalékos növekedést mutatnak. Az év első kilenc hónapjában a növekedés 5,1 százalékot tett ki. 2010-hez viszonyítva pedig 32,3 százalékkal erősödött a magyar gazdaság. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság elmozdult a magasabb hozzáadott értéket teremtő tevékenységek felé.

Kiemelte, hogy a statisztikai adatok szerint szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a bruttó és a nettó keresetek is 12 százalékkal emelkedtek nem kis részben a hatéves bérmegállapodásnak, járulékcsökkentéseknek, a minimálbéremelésnek köszönhetően.

Gion Gábor elmondta, hogy a január-szeptemberi időszakban a bruttó átlagkeresetek 11 százalékkal nőttek, ami azt jelenti, hogy a reálkeresetek már 81 hónapja nőnek, és ez a fogyasztás révén hozzájárul a gazdaság további növekedéséhez. 2019 első kilenc hónapjában a reálbérek 7,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményét mutatja az is, hogy 2019 első kilenc hónapja összevetve 2010 azonos időszakához képest, a bruttó keresetek 79 százalékkal, a kedvezmények nélkül számított nettó keresetek 81 százalékkal nőttek, a családi kedvezményekkel számolt nettó keresetek pedig 87 százalékkal - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a beruházási ráta is kiemelkedően magas európai viszonylatban is. Az első félév alapján a magyarországi beruházások a GDP több mint 27 százalékát tették ki. Ezek jelentős része termelőberuházás, azaz hozzájárul a gazdaság további növekedéséhez.

(MTI)