A kormány a 2020-as büdzsé kialakításakor a családok támogatását, az elért gazdasági eredmények megvédését, az ország biztonságának garantálását és az adócsökkentés folytatását tartotta szem előtt, ehhez képest az ellenzéki módosító javaslatok nemegyszer adóemelésről és fontos fejlesztések elhagyásáról szóltak, így végső soron kockára tették volna a lakosság biztonságát - mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap keddi számában úgy fogalmazott: "a beterjesztett indítványok pontosan megmutatják, hogy az ellenzék azon túl, hogy tájékozatlan, alkalmatlan minden felelősségteljes politikai szerepre".

Az ellenzék nagyjából nyolcszáz módosító indítványt nyújtott be a jövő évi büdzséhez. Ezek közül több a kormány által rendkívüli kiadások fedezeteként beállított 110 milliárdos összeget jelölte meg forrásként, annak összesen több mint tízszeresét akarva elkölteni - ismertette.

Hasonló volt a helyzet az országvédelmi alapnál is, az előre nem várt kockázatok kivédésére szánt 380 milliárd forintból 1300 milliárdot költött volna el az ellenzék - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy a beruházási tartalék 100 milliárdos összegét 260 milliárd forintos intézkedések fedezetéül jelölték különféle indítványaikban az ellenzéki képviselők.

Az államtitkár a "legveszélyesebb" ellenzéki elképzeléscsomagnak a Párbeszéd alapjövedelem koncepcióját nevezte, amire több mint háromezer milliárd forintot fordítottak volna. "Ez óriási összeg, nem csoda, hogy csak úgy lehetne előteremteni, ha radikálisan átalakítanák a családtámogatásokat és adót is emelnének" - közölte Tállai András, aki szerint az alapjövedelem bevezetése egy-két év alatt olyan államcsődközeli helyzetet idézhetne elő, mint amilyen Gyurcsány Ferenc kormányzása idején alakult ki.

(MTI)