Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság

Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság

Kiemelt szakmai területek

Videók

A közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok körében is jelentős a munkaerőtartalék

A közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok körében is jelentős a munkaerőtartalék2018. január 9.

A közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok és a kisgyermekes anyák is jelentős munkaerőtartalékot jelentenek az elsődleges munkaerőpiac számára - mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.
19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó

19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó2017. december 29.

A 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként január 1-től a munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken, ami újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál, ezt az összeget pedig technikai fejlesztésekre és béremelésre fordíthatják - mondta Cseresnyés Péter.
Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon 2017. december 6.

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az EU által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve - mondta Cseresnyés Péter Dömötör Csabával közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Tanműhely épült Tiszalökön, 60 tanuló képzése kezdődik szeptembertől

Tanműhely épült Tiszalökön, 60 tanuló képzése kezdődik szeptembertől2017. június 29.

Több mint 150 millió forint kormányzati támogatással épült fel az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó Hot and Cold Therm Kft. tanműhelye, amelynek segítségével 60 tanuló folyamatos képzése valósul meg Tiszalökön 2017 szeptemberétől.
Az NGM munkavédelmi kampányt indít a mezőgazdaságban dolgozók érdekében

Az NGM munkavédelmi kampányt indít a mezőgazdaságban dolgozók érdekében2017. június 12.

A mezőgazdasági munkavégzés biztonságára fókuszáló, kétéves, országos munkavédelmi kampányt indít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Szent István Egyetemmel együttműködve - jelentette be Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.
Újabb intézkedések segítik a foglalkoztatás bővülését

Újabb intézkedések segítik a foglalkoztatás bővülését2017. május 3.

A jövő évi költségvetésben újabb intézkedésekkel segítik a foglalkoztatás bővülését, nő a minimálbér, a garantált bérminimum, és a munkát terhelő adók tovább csökkennek - mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.
Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a szakképzést a Szakmák éjszakája

Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a szakképzést a Szakmák éjszakája 2017. április 19.

Sokkal több fiatal választaná a szakképző intézményeket, ha ismernék a szakképzés előnyeit - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A munkahelyteremtést is segíti a nemzeti konzultáció

A munkahelyteremtést is segíti a nemzeti konzultáció2017. április 12.

A munkahelyteremtő támogatások védelmét is segíti a nemzeti konzultáció, mivel Brüsszel a versenysemlegességre hivatkozva többek között a vállalati beruházási programot is támadhatja - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.
Egységes programot dolgoz ki a magyar munkaerő digitális fejlesztésére az NGM

Egységes programot dolgoz ki a magyar munkaerő digitális fejlesztésére az NGM2017. április 10.

Egységes cselekvési programot dolgoz ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar munkaerő digitális fejlesztéséért, amely az alapkompetenciák elsajátításától, a felhasználói ismeretek bővítésén át az informatikus képzés megújításáig számos intézkedést tartalmaz - jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára egy szakmai konferencián.
A munkahelyvédelmi akció mintegy 500 milliárd forintot hagyott a munkaadóknál

A munkahelyvédelmi akció mintegy 500 milliárd forintot hagyott a munkaadóknál2017. február 27.

A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta mintegy 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál, 2016-ban a programban körülbelül 900 ezer munkavállaló dolgozott - mondta Cseresnyés Péter foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkár.
Eredményesen zárult az ifjúsági garancia rendszer első két éve

Eredményesen zárult az ifjúsági garancia rendszer első két éve2017. február 16.

Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az első két évet követően látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvező munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak - mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.
Mindenki előtt megnyílt a felsőoktatás

Mindenki előtt megnyílt a felsőoktatás2017. február 7.

A szakképzésről szóló törvény 2011-es elfogadásával a rendszer jelentősen átalakult, 2013-tól megújult a szakmunkásképzés, tavaly pedig a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a szakiskolák (korábban szakmunkásképzők) szakközépiskolákká alakultak - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.
Jobban megéri dolgozni januártól

Jobban megéri dolgozni januártól2017. február 6.

Januártól jobban megéri Magyarországon dolgozni, a bérmegállapodás eredményeként ugyanis az alacsonyabb bérkategóriában keresők évente több mint 183 ezer forinttal többet vihetnek haza - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.
A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon

A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon2017. január 5.

A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most, döntő részben a versenyszférában bővült a foglalkoztatás 2010 óta - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.
Folytatódik a reálbérek emelkedése

Folytatódik a reálbérek emelkedése2016. december 30.

Jobban megéri dolgozni 2017-ben, az adócsökkentések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének hatására a bérek 8-9 százalékos emelkedésére lehet számítani a következő időszakban - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár.
Közel négy éve folyamatos a reálbérek emelkedése

Közel négy éve folyamatos a reálbérek emelkedése2016. december 20.

Magyarország erősödik, közel négy éve folyamatosan emelkednek a reálbérek, 46 hónapja töretlen az emelkedés - mondta Cseresnyés Péter a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.