Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve munkásszállás céljából igénybe vehető ingatlan felújítására – nyilatkozta Varga Mihály az MTI-nek.

Az 5 milliárd forintos újbóli kiírás keretében helyi önkormányzatok vagy önkormányzati társulások részére nyújtható támogatás minimum 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakítására. A kormány célja, hogy a munkaerő mobilitását ezúton is elősegítse, növelve ezzel a lakhatási lehetőségeket a munkaerőhiánnyal sújtott térségekben – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető elmondta, a támogatás keretében a munkásszállás építési és felújítási költségei, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő vagy vissza nem térítendő formában nyújtható, a beruházási költségek legalább negyven százalékát az önkormányzatnak saját forrásból kell biztosítania. A támogatás keretében 100% előleg adható. Az önkormányzat a munkásszállás megépítését, illetve felújítását követően bérleti szerződést köt a munkaadókkal, így a munkásszállás működtetése a bérbeadásból származó bevételből biztosítható. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania.

Varga Mihály a program 2017. évi kiírásának eredményeit ismertetve elmondta, hogy ennek keretében több mint 1,5 milliárd forintos támogatással négy új szálló épül Mórahalmon, Újszentivánon, Orosházán és Budapest Ferencvárosban, valamint két, munkásszállás kialakítására alkalmas épület újul meg Zalaegerszegen és Veszprémben. Ezzel eddig 634 munkavállaló elszállásolására alkalmas épület kialakítása valósul meg, a többi önkormányzattal a szerződések véglegesítése zajlik.

A most kiírt pályázat keretében a kérelmek 2018. január 5. napjától 2018. március 31. napjáig nyújthatók be a helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás székhelye szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz – tette hozzá a miniszter. A támogatás részletes feltételeiről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu és a www.munka.hu honlapokon közzétett programútmutató nyújt tájékoztatást.

(MTI)