A szakképzés fejlesztésében kiemelt figyelmet kell fordítani a gyorsan változó gazdasági környezetre, a munkaerőpiac elvárásaira - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.

Pölöskei Gáborné az Asbóth Sándor szakgimnázium és szakközépiskolában kialakított, a villamosipari és elektortechnikai tanulmányokat folytató diákokat szolgáló új tantermek avatásán beszélt arról, hogy a Magyarországon első ilyen tanteremegyüttes éppen az aktuális munkaerőpiaci igényeket tudja kiszolgálni. Hozzátette: a feladat a szakképzés "presztizsének, színvonalának további emelése, magasan képzett szakemberek biztosítása a versenyképes gazdaság érdekében".

Pölöskei Gáborné kifejtette: a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni, ennek pedig kiváló példája a keszthelyi fejlesztés, amelyet a Legrand Zrt.-vel együttműködésben valósított meg a szakképző iskola. Az országosan egyedülálló, három teremből álló rendszer a tantervi követelményeken is túlmutató alkalmazásokat próbálja modellezni, és abban is az első, hogy itt már lehetővé válik a felkészülés a nemzetközi Euroskills és Worldskills tanulmányi versenyekre - jelezte a helyettes államtitkár.

Csótár András, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó, több mint 900 diákot oktató keszthelyi oktatási intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a közel 50 millió forintos beruházás csaknem felét biztosította a Legrand Zrt. Olyan mérőtermet, erősáramú és háztartási hálózatokat szimuláló rendszereket alakítottak ki, amelyek az intelligens, számítógépes vagy akár mobiltelefonos vezérlésre alkalmasak, így tanulóik világszínvonalú berendezéseken gyakorolhatnak.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett azt emelte ki, hogy a városban és körzetében élő mintegy 40 ezer ember számára ugyanolyan kiváló oktatási feltételeket tudnak biztosítani, mint egy-egy megyei jogú városban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatásba befektetni csak közép és hosszú távú érdekekből érdemes, ezért is szerencsés, hogy vannak olyan cégek, amelyek ezt felismerik, és képesek hosszabb távon gondolkodni.

(MTI)