Folytatódtak a kedvező trendek a munkaerőpiacon 2016. július-szeptemberben a KSH gyorstájékoztatója szerint. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 126 ezer fővel, 4 millió 391 ezerre emelkedett, ami újabb foglalkoztatási csúcsot jelent.

A javulás egyértelműen a versenyszférában következett be, ahol 128 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve. A munkanélküliségi ráta ugyanezen időszakban is 4,9 százalékon állt,

ilyen alacsony rátát a rendszerváltás óta nem mértek hazánkban.

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,3 százalékpontot javult, így 67,1 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,3 százalékponttal, 73,6 százalékra nőtt, a női foglalkoztatás 2,4 százalékponttal, 60,8%-ra javult.

A munkanélküliségi ráta a 15–74 évesek körében minden régióban mérséklődött. A fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban 311 ezren, 18 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 13 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta továbbra is 13 százalék alatt van.A versenyszektorban zajló pozitív folyamatoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan javul a foglalkoztatottság Magyarországon.

A kiváló makroadatok is bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)