Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a Szakmák éjszakája április 21-én a szakképzést annak érdekében, hogy még többen válasszák a szakmát adó képzéseket - mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Kiemelte, a rendezvénysorozat középpontjában a gyakorlati megismerés, a kipróbálás, a saját kezű tevékenység áll, miközben a látogatók a szakmák által nyújtott életpályákat virtuális eszközökkel is végigkövethetik. A Szakmák éjszakáján nemcsak iskolák, hanem cégek is bemutatkoznak, így a látogatók előtt több üzem és gyár nyílik meg péntek este - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette, hogy a Szakmák éjszakáját másodszorra rendezik meg, miután tavaly sikerrel mutatkozott be: a rendezvény egyedülálló a régióban és európai szinten is a legjelentősebbnek számít a pályaorientációs események között. Hozzátette, hogy a programokra

tavaly több mint 40 ezren látogattak el és a rendezők idén is legalább ennyi résztvevőre számítanak a csaknem 4600 rendezvényen.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Cseresnyés Péter elmondta azt is, hogy több határon túli intézmény is csatlakozott a rendezvénysorozathoz és az agrárképzés is teljes terjedelmében, minden szakmával képviselteti magát. Hozzátette azt is, hogy a rendezők nemcsak a pályaválasztás előtt állók, hanem a felnőttek számára is kínálnak programokat.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte:

a rendezvénysorozattól azt várják, hogy hatására egyre több pályaválasztó tanul majd a szakképző intézményekben.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hangsúlyozta, hogy a szakképzés nem a legnépszerűbb választás a fiatalok körében, de sokkal többen érdeklődnének iránta, ha megismernék a pálya előnyeit. A gazdaság erősödésének köszönhetően a jó szakemberekre nagy a kereslet, így a fiataloknak a szakképzés végeztével azonnal biztos állásuk és saját keresetük lehet - fogalmazott.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)