Az egyre bővülő lehetőségeket kínáló gazdasági környezetre és a kormány támogatására építhetik sikereiket a hazánkban működő vállalkozások - hangsúlyozta Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az első negyedévi szerényebb adatok ellenére – az áprilisi és májusi kedvező eredményeket látva – a kormány továbbra is 2,5 százalékos növekedéssel számol.

A kormány továbbra is azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy minden dolgozni akaró állástalan magyar embernek munkát biztosítson, őket segíti átképzési és szakképzési programjával. A munkaerőpiac szerkezete azonban jelenleg bizonyos ágazatokban nem képes követni a gazdasági átalakulásokat – jelezte Varga Mihály kiemelve, hogy a kormány a strukturális munkanélküliség kezelésére rövid távú, átmeneti nehézségeket kezelő programot dolgoz ki.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

A tárcavezető elmondta: Nagy-Britannia unióból való kilépésének következményeivel az Európai Uniónak szembe kell néznie. Hozzátette: a versenyképes és szuverén nemzetgazdaságokkal lehet az EU-t erősebbé tenni. A szakminiszter a hazai gazdaság egyik fontos sikerének nevezte a kormánynak a foglalkoztatás terén elvégzett munkáját. Mint mondta: jelentős eredmény, hogy a munkanélküliségi ráta a közel 12 százalékos szintről 5,5 százalékra csökkent.

A gazdaság megerősödését jelzi a 2013-ban alapított sikeres vállalkozások-díj története is, eddig közel száz cég részesült az elismerésben – emlékeztetett a miniszter. Kiemelte: míg a díj alapításakor sokan kételkedtek abban, hogy van-e Magyarországon elegendő, a szigorú szakmai és pénzügyi feltételeknek megfelelő eredményes vállalkozás, mára bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság sikerének zálogát épp az egyre több nyereséges vállalat jelenti.

Kép letöltéseFotó: Dede Géza/NGM

A mostani díjátadón hat cég részesült elismerésben. Az eseményen a „Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért” nemzeti fordulójának továbbjutó és különdíjas vállalatai is bemutatkoztak. Beruházó kategóriában a lőszergyártással foglalkozó Ruag Ammotec Magyarországi Zrt., illetve az autóipari alkatrészgyártó Delphi Connection Systems Hungary Kft. kapott elismerést. A kis- és középvállalkozások között az egyedi precíziós fémalkatrész-gyártással foglalkozó Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft., valamint a korszerű környezetvédelmi technológiákat fejlesztő Inwatech Kft. vezetői vehették át a díjat. A két legjobb startup-vállalkozás, a Móra-Bookr Kids Kft. és a Notch Interfaces Inc. is jelentős sikerekkel büszkélkedhet. Előbbi egy okoseszközökre letölthető, gyerekek számára alkotott alkalmazást fejlesztett ki, utóbbi pedig személyes szenzortermékek tervezésével és gyártásával foglalkozik.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)