A kormány fontos feladatnak tartja az egyházi kórházak fejlesztését, azok speciális szakmai profiljainak megerősítését, az ott folyó gyógyítás méltó körülményeinek kialakítását - hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Szent Ferenc Kórház új toldaléképületének alapkőletételekor.

A több mint hárommilliárd forint értékű II. kerületi fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósul meg, amely önkormányzati, rendi és magántámogatással egészül ki – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője.

Kép letöltéseFotó: NGM

A beruházás összhangban van az Egészséges Budapest Programmal, amely Magyarország központi régiójának 26 intézményét érinti – emelte ki Varga Mihály. A történelmi léptékű fejlesztési program Buda ellátási színvonalát jelentős mértékben javítja – mondta a kerület országgyűlési képviselője, emlékeztetve a Szent János Kórházban, az ORFI-ban, az Irgalmasrendi Kórházban elindított beruházásokra, illetve az új II. kerületi szakrendelő megépítésére.

A most bejelentett, mintegy hárommilliárd forint értékű fejlesztés során százötven ágyasra bővül a Budapesti Szent Ferenc Kórház, és az orvosi egyetem oktatóhelyeként megkezdi működését a kardio-vaszkuláris rehabilitációs központ – szögezte le a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány mindehhez 2,7 milliárd forintot biztosít. A beruházás költsége 500 millió forintos uniós támogatással, 130 millió forint saját forrással, illetve a II. kerületi önkormányzat 80 millió forintos hozzájárulásával egészül ki.

Kép letöltéseFotó: NGM

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a Széher úti intézmény fejlesztése kapcsán elmondta, hogy az önkormányzat mindig is fontos feladatának tartotta a városrész ellátási színvonalának emelését.

A beruházás a régi épület teljes felújításával együtt várhatóan 2019-ben zárul – tájékoztatott az intézmény főigazgatója. Toldy-Schedel Emil elmondta: a kórház oktatóközpontként a szakdolgozó- és nővérképzés hiánypótló feladatából is részt vállal majd.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)