A magyar gazdaság fejlődésének egyik húzóereje a beruházások növekedése, amely az erős, fejlődni képes vállalkozások munkáján és a befektetőbarát kormányzati intézkedéseken alapul – jelentette ki Varga Mihály a Material-Plastik Kft. új gyártócsarnokának átadó ünnepségén, Soltvadkerten.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország egyre népszerűbb befektetési célpont, országszerte zajlanak a fejlesztések, ennek is köszönhető, hogy tavaly 17 százalékkal nőttek a beruházások.

Kép letöltéseFotó: PM

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági mutatói az elmúlt években rendre az uniós rangsor elején álltak. A növekedés a tavalyi évben elérte a 4,9 százalékot, az utolsó negyedévben pedig meghaladta az 5 százalékot, ami háromszorosa az uniós átlagnak.

Kép letöltéseFotó: PM

Tavaly összesen 8500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, amelyet az otthonteremtési program, a hatéves bérmegállapodás eredményeként 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása is támogatott – ismertette Varga Mihály.

Kép letöltéseFotó: PM

A miniszter kitért arra is, hogy a kormány - felismerve a világgazdaságban zajló folyamatokat - olyan intézkedéseket dolgoz ki, amelyek a külső hatások ellenére is magasabb, uniós átlag feletti növekedési pályán tudják tartani a magyar gazdaságot. Ennek része az a versenyképességi program, amelynek révén a kormány tovább kívánja erősíteni a beruházási környezetet, tovább egyszerűsíti az adórendszert, és még nagyobb hangsúlyt fektet a munkaerő-tartalékok kiaknázására.

A műanyag csomagolóeszközöket gyártó, magyar tulajdonú Material-Plastik Kft. több mint 3 milliárd forint összértékű beruházása révén a következő tíz évben megduplázza termelését. A kapacitásbővítéshez a kormány 1,4 milliárd forinttal járult hozzá.

(Pénzügyminisztérium)