A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (MKKB) 5. plenáris ülésével egy időben tegnap megalakult a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítését szolgáló stratégia tanács – mondta Varga Mihály a testület tanácskozása után.

A Kazahsztánban tartózkodó nemzetgazdasági miniszter Asztanában felkereste a jövő júniusban nyíló szak-világkiállítás épülő helyszínét is. Kijelentette: az expón való sikeres részvétel magyar vállalatok közép-ázsiai piacokra jutását is segítheti.

Kép letöltéseFotó: NGM

A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács feladata elsősorban az együttműködést érintő, stratégiai jelentőségű kérdések áttekintése, illetve az előrelépést szolgáló javaslatok és ajánlások kialakítására lesz – tudatta Varga Mihály. Mindemellett kiemelt figyelmet fordítanak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, valamint vizsgálják a nemzeti és nemzetközi források bevonásának a lehetőségeit – hangsúlyozta a tárcavezető. A tanácsban mindkét ország három-három képviselője foglal helyet. A kazah tagozat elnöke Jerlan Idriszov külügyminiszter, a magyaré Varga Mihály lett.

A kormányközi bizottság 5.Plenáris üléséről Varga Mihály elmondta: fontos eredmény, hogy a közös erőfeszítések eredményeként megkezdte működését a Kazah-Magyar Mezőgazdasági Beruházási Alap, amely új perspektívákat teremt gazdasági kapcsolatokban.

A magyar tárcavezető a kazah Egészségügyi és Szociális Fejlesztési Minisztérium, vezetőivel írt alá közös szándéknyilatkozatot egészségturizmust érintő, valamint egészségipari, illetve foglalkoztatáspolitikai együttműködésről. Az ülésen együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyar Államkincstár és a Kazah Köztársaság Pénzügyminisztériumának Kincstár Bizottsága együttműködéséről is, amelynek révén a jövőben hatékony információcsere folyhat egyebek mellett a két ország kincstári rendszereinek fejlesztéseiről.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály ellátogatott „A jövő energiája” jelmondatot viselő astanai expó építkezésének helyszínére. Az Expo-2017 Astana három hónapig – jövő júniustól szeptemberig - tart majd, a szervezők több mint száz ország részvételére számítanak, és legalább 5 millió vendéget várnak. Varga Mihály szerint a szak-világkiállításon a hazai innováció sokoldalúságának megjelenítése, valamint a különböző kutatásokban és fejlesztésekben elért eredmények megismertetése a legfőbb cél.

A kazah főváros vezetése 170 hektárt különített el a város dél-nyugati részén felépítendő 25 hektáros kiállítási komplexum, valamint az azt övező városrész kialakítására, ahol szállodák és más kiegészítő létesítmények kapnak helyet. A magyar pavilont befogadó épület már szerkezetkész.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)