A siker a verseny- és a közszférában is azon múlik, hogy a jól kijelölt célok mellé sikerül-e megtalálni a hatékony utat, és azon sikerül-e végig is haladni – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „Az év projektmenedzsere” díj átadásán.

A Nemzetközi Projektmenedzsment Naphoz kapcsolódóan idén tizenötödik alkalommal adták át a civil szervezetek által alapított elismerést.

Magyarország további fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő képzettségű és tudású szakemberek bevonása az állami és az üzleti szféra projektjeibe, valamint magas szintű tudásuk integrálása a gyakorlatba – szögezte le Varga Mihály, hozzátéve: a nemzetközi gazdasági előrejelzések szerint a következő években több mint tízmillió új projektmenedzseri álláshely létrejöttével számolnak világszerte.

Kép letöltéseFontos a megfelelő képzettségű szakemberek bevonása az állami és az üzleti szféra projektjeibe Fotó: Dede Géza/NGM

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az elismerésre jelöltek között a hagyományosan projektjellegűnek számító feladatok között – amilyen egy-egy új nagyvállalati telephely megépítése, illetve bővítése –a devizahiteles elszámoláshoz, a fair banki szabályok bevezetéséhez, illetve a forintosításhoz kapcsolódó nagyszabású feladatok megvalósítói is szerepelnek.

Varga Mihály úgy véli, az elkövetkező években fokozottan lesz szükség felkészült és kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkező projektmenedzserekre. Mint mondta: a 2020-ig tartó uniós programozási időszakban összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik hazánkba. Ez a szükséges hazai társfinanszírozással együtt mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent az évtized hátralevő részében. Ezeknek a pénzeszközöknek a 60 %-át közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, versenyképességünk emelésére fordítjuk – emelte ki a szakminiszter.

Kép letöltése2020-ig összesen 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik hazánkba Fotó: Dede Géza/NGM

Az év projektmenedzsere díjat minden évben a szakma hazai szervezetei közösen hirdetik meg, és ők is tesznek javaslatot a díjazott személyére. Magát a díjazást az ezeknek a szervezeteknek a képviselőiből létrejött Projektmenedzsment Kiválóság Tábla végzi. Idén az elismerést Balaton László közgazdász, az Erste Bank Portfólió Menedzsment Osztályának vezetője vehette át Varga Mihálytól, a díj fővédnökétől. Különdíjban Benkei Sándor építészmérnök, az Óbuda-Újlak Zrt. műszaki igazgatója részesült.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)