A múlt megismerése és tisztelete mindannyiunk kötelessége, erre int bennünket történelmünk és belső, erkölcsi iránytűnk – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Portrétár Kállay család arcképeit bemutató kiállításának megnyitóján.

Egy olyan nép történelmét írjuk, amely ezer esztendőn át küzdött szabadságáért, hűséggel ragaszkodott országához, és mindvégig megőrizte magyarságát – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Kép letöltéseFotó: NGM

Sokféle kötelességgel tartozunk az előttünk járó nemzedékeknek, hiszen ma már élhetünk a szabadság adta lehetőségekkel, ezért napról napra kell pótolnunk azokat a mulasztásokat és jóvátennünk azon a bűnöket, amelyeket a kommunista diktatúra követett el a magyarság ellen – fogalmazott Varga Mihály. Mint mondta: minden szóra és minden cselekedetre szükség van ahhoz, hogy felszámolhassuk 40 év elhallgatásának és történelem-hamisításának következményeit.

A magyar történelmet nemcsak a forradalmak, szabadságharcok és nagy sorsfordulók írják le, hanem az egyes emberek és az családok élete is – szögezte le a miniszter kiemelve a nemesi családok történelmünket korokon átívelő tevékenységét, amellyel harcoltak és dolgoztak Magyarországért, tudásukkal és művészetükkel gyarapították a nemzet szellemi vagyonát.

Kép letöltéseFotó: NGM

A Kállay család az elmúlt századokban több nagyformátumú személyiséget is adott Magyarországnak – emlékeztetett a tárcavezető, megemlítve a Mátyás király mellett harcoló Kállay Pált, a Monarchia egyik pénzügyminisztereként dolgozó Kállay Bénit és a tragikus életű Kállay Miklós miniszterelnököt.

Varga Mihály a Nemzeti Portrétár kezdeményezését hiánypótló és fontos vállalásnak tartja. Mint fogalmazott: az alapítvány és főváros XI. kerületében működő galéria a történelmi Magyarország területén található magyar portrékat leli fel, menti meg, és teszi elérhetővé mindenki számára.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)